AcasăNewsCoronavirusul, pe ruta Italia-România

Coronavirusul, pe ruta Italia-România

Numărul cazurilor de infectări cu noul coronavirus confirmate în Italia a ajuns la peste 100, în timp ce Ministerul Sănătății avertizează că România ar putea fi expusă la virusul mortal COVID-19.

Guvernul italian a interzis accesul şi părăsirea  a 11 localităţi, estimând că bilanţul infectărilor va creşte în continuare în ciuda eforturilor de a ţine transmiterea sub control. „Am adoptat un decret pentru a opri această urgenţă. Obiectivul este protejarea sănătăţii italienilor, care este cel mai important lucru pentru noi”, a anunţat prim-ministrul Giuseppe Conte, precizând că este vorba despre 10 localităţi din provincia Lodi din Lombardia (Casalpusterlengo, Codogno, Castiglione d’Adda, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo şi Sanfiorano), unde trăiesc aproximativ 50.000 de persoane, şi de Vo ‘Euganeo din Pavova (Veneto), unde trăiesc circa 4.000 de oameni. Virusul a dus la moartea unui bărbat de 78 de ani din Vo’, în provincia Veneto, şi o femeie de 77 de ani în Lodi, din provincia Lombardia. Potrivit datelor furnizate de Agenţia pentru Protecţie Civilă din Italia, au fost confirmate 117 cazuri, iar ministrul adjunct al Sănătăţii, Pierpaolo Sileri, a spus că „Este clar că vom avea mai multe”. Italia se confruntă cu cel mai grav focar de Covid-19 din Europa. Germania are 16 cazuri, Franţa – 12 cazuri, un deces, iar Marea Britanie – trei. De asemenea, autorităţile franceze urmăresc cu mare atenţie situaţia din Italia, ministrul Sănătăţii, Olivier Veran, spune că Franţa se pregăteşte pentru o eventuală epidemie de coronavirus.

Carantină pentru  toate persoanele care vin din zonele Veneto şi Lombardia

Până în prezent, nu sunt raportate de către autorităţile italiene cazuri de cetăţeni români simptomatici cu noul coronavirus, însă România ar putea fi mai expusă la apariţia de cazuri de infecţie pe teritoriul naţional, din cauza dinamicii călătoriilor cetăţenilor români pe rutele terestre şi aeriene dintre Italia şi China, precizează Ministerul Sănătăţii. Autorităţile de sănătate publică vor include persoanele care sosesc în România din localităţile afectate din regiunea Veneto şi din provincia Lodi/Lombardia sau care au călătorit în aceste localităţi în ultimele 14 zile, în categoria celor care trebuie să stea după intrarea în ţară în condiţii de carantină timp de 14 zile. Aceste măsuri sunt similare cu cele aplicate de autorităţile italiene. Toate persoanele care se încadrează în definiţia de caz suspect vor fi raportate imediat de către toate unităţile sanitare unde acestea se prezintă (unităţile primiri urgenţe, spitale, medici de familie) la direcţiile de sănătate publică şi la Serviciul de monitorizare din cadrul DSU. În aceste zile, Ministerul Sănătăţii va completa cadrul legislativ cu măsuri necesare pentru carantină şi pentru managementul cazurilor suspecte şi confirmate de infecţie cu coronavirus.

În China, numărul morților a ajuns la 2.442

Este ultimul bilanţ, după ce duminică au fost anunţate  alte 97 de decese, cele mai multe înregistrate în Wuhan, capitala provinciei Hubei, plasată în carantină din 23 ianaurie şi unde locuiesc 11 milioane de persoane. Comisia Naţională pentru Sănătate a anunţat 648 de noi cazuri de contaminare confirmate pe teritoriul ţării, numărul total de infectări ajungând astfel la aproape 77.000 în China continentală. Epidemia de coronavirus este cea mai gravă urgență sanitară care a lovit China de la fondarea regimului comunist în 1949, a declarat președintele Xi Jinping. Coreea de Sud devine cea mai afectată țară, după China: 5 morți și peste 600 de bolnavi. Președintele Moon Jae-in, a anunțat într-un discurs televizat că ridică la nivel maxim alerta sanitară în privința coronavirusului și, ca urmare, vor fi instituite o serie de restricții. Numărul infectărilor a crescut pe parcursul ultimelor zile, în special în oraşul Daegu, în sud-estul ţării, unde sute de credincioşi aparţinând unei grupări religioase au fost contaminaţi.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
317 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger