Epidemia se va încheia din cauza creşterii temperaturilor, a pronosticat Donald Trump, salutând totodată eforturile Beijingului de contracarare a bolii. Mai puţin optimist, preşedintele Chinei a apărut pentru prima dată în public cu masca pe faţă.
„Până-n aprilie, sau în cursul lunii aprilie, căldura, în general, omoară acest gen de viruşi. Ar fi un lucru bun. „Am avut o discuţie lungă cu preşedintele Chinei, Xi Jinping este foarte încrezător. Cred că autorităţile din China fac o treabă foarte bună”, a afirmat Trump la Casa Albă. Epidemia din Wuhan s-a soldat până acum cu moartea a 1017 persoane, iar 40.000 de oameni sunt infectaţi cu acest virus. „Cu 99% din cazuri în China, epidemia rămâne o urgenţă în această ţară, însă una care reprezintă o ameninţare foarte gravă pentru restul lumii”, a avertizat Tedros Adhanim Ghebreyesus, directorul OMS, în debutul unei întâlniri cu peste 400 de cercetători şi autorităţi naţionale, la care au participat inclusiv reprezentanţi din China continentală şi din Taiwan, prin intermediul unor videoconferinţe. Cu masca de protecţie pe faţă, preşedintele Xi Jinping a vizitat spitalul Ditan din Beijing, (unde i s-a luat temperatura ca unui cetăţean obişnuit) şi a stat de vorbă (de la distanţă) cu câţiva locuitori, şi ei mascaţi. “Este o perioadă grea, aşa că nu vă strâng mâinile acum”, a spus el unui grup de spectatori.
Reapariţia lui Xi nu este întâmplătoare, omul forte al regimului de la Beijing a simţit furia crescândă a populaţiei după moartea lui Li Wenliang(primul medic din Wuhan, care şi-a alertat colegii de despre pericolul virusului încă din decembrie, dar ulterior a fost acuzat de autorităţi de “răspândire a informaţiilor false”. În plus, omniprezentul şi omnipotentul Partid Comunist este criticat pentru lipsa de eficienţă în faţa noului flagel, iar probleme economice provocate de virus încep să se simtă la Beinjing – produsele alimentare s-au scumpit cu 20%. Xi Jinping are nevoie de imaginea unui preşedinte implicat, mai ales după ce au fost demişi numeroşi oficiali de rang înalt din provincia Huabei, din cauza modului în care au gestionat epidemia. Este vorba de Zhang Jin, secretarul Partidului Comunist al comisie de sănătate, şi directorul comisiei, Liu Yingzi. Directorul adjunct al sucursalei locale Crucea Roșiea a fost destituit pentru „incapacitatea de a gestiona donațiile”.
…şi va duce la scăderea inflaţiei în România !
A spus-o chiar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă pe tema Raportului asupra inflaţiei: “Banca Naţională a României a inclus la capitolul factori care ar putea contribui la reducerea inflaţiei din acest an răspândirea coronavirusului, care ar putea determina încetinirea economiei globale. Nu avem date suplimentare, însă am hotărât să introducem această frază din două motive: pentru că am văzut cum a reacţionat Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi mai ales ultima declaraţie sau opinie a unui institut din Marea Britanie. Din experienţa noastră internaţională, astfel de luări de poziţie nu sunt întâmplătoare, negândite, sunt cântărite cuvintele. (…) Astfel că am introdus acest element. Deocamdată este la capitolul „riscuri”, mai degrabă „incertitudini”. Dar tendinţa va fi să scadă creşterea economică în lume”. E prea bine cunoscut (şi neînţeles) limbajul preţios al guvernatorului, dar mai degrabă românii ştiu că nu coronavirusul influenţează inflaţia, ci taman circul politic din aceste zile.
Adica 2%din cei infectati. E de 5x mai periculos ca gripa. Daca datele sunt sincere. Virusul poate fi omorat de caldura dar mai ales de UV si arata cat de limitata e lumea stiintei.
Daca tot Dumnezeu ne apara din April.
Totusi gripa soaniola avea o rata de mortalitate de peste 90%…
A nu noi am avansat. Ei virusii. Rata de avans tehnologic vs. adaptarea tulpinii.
Chinejii cand isi propun ceva fac si cel mai mare zid din lume nu si Isar.