AcasăNewsCoronavirusul, ac de cojocul Brexitului

Coronavirusul, ac de cojocul Brexitului

După patru ani de perfuzie intensă, Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană pe 31 ianuarie și este, pentru moment, un act ireversibil. Dar de atunci, aproape nimic.

 

Agenda foarte strânsă pentru negocierile privind acordul de liber schimb post-Brexit a dispărut din cărți. S-a evaporat în același timp cu negociatorul european Michel Barnier, omologul său britanic David Frost și câțiva membri ai guvernului britanic, inclusiv premierul, Boris Johnson. Toți s-au retras în camerele lor pentru a-și vindeca virusurile.  Barnier pare mai sănătos, David Frost nu a mai reapărut de pe 13 martie. Cât despre Johnson, se știe puțin despre starea lui. Izolat la apartamentul său din Downing Street încă din 27 martie, tocmai a descoperit că nu mai are scule de bărbierit. Chiar și Nigel Farage, care, conform ultimelor știri, nu are coronavirus, e de negăsit. Ultima dată el a făcut un tweet despre cricket. Chiar înainte ca epidemia de coronavirus să lovească Europa, la Bruxelles a avut loc doar o masă rotundă de negocieri. A doua ședință, programată pentru săptămâna 20 martie la Londra, a fost anulată. De atunci, a fost marele gol. Unii jurnaliști britanici au încercat să vorbească despre asta pe Downing Street. Perioada de tranziție după Brexit se extinde până la 31 decembrie 2020. Ambele părți au posibilitatea de a accepta o prelungire a acestei perioade de tranziție (unde nimic nu se  schimbă în mod concret) pentru un an sau doi. Decizia trebuie să fie făcută înainte de 1 iulie, UE este deschisă la această posibilitate deoarece pandemia a avut prioritate asupra tuturor. Guvernul de la Londra suflă greu, dar vechile obiceiuri se mențin – Marea Britanie a încercat să-și justifice refuzul de a participa la licitația globală a UE pentru achizițiile de respiratori prin „o eroare de comunicare”, când de fapt a participat la patru întâlniri pe această temă. Locatarul din Downing Street este în stare să învinovățească Europa pentru tot, inclusiv pentru un virus.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
676 afisari

1 COMENTARIU

  1. Cumetre șandramaua europeană este pe duca, asa ca nu mai plânge de mila englezilor, cand voi va duceți deja cu toata viteza in prapastie

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger