AcasăNewsCoronavirus pe model suedez

Coronavirus pe model suedez

People gather for a drink at the 'Half Way In' pub in central Stockholm, Sweden on March 23. 2020. - Bars and restaurants in Sweden are still open despite the corona virus outbreak, even if you can notice much less guests at the restaurants. (Photo by ALI LORESTANI / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT (Photo by ALI LORESTANI/TT News Agency/AFP via Getty Images)

O mare parte din Europa este blocată de pandemia de coronavirus, cu restricții severe de circulație și sancțiuni pentru cei care nu respectă carantina. Dar nu și Suedia.

Spre deosebire de ţările din proximitate, guvernul suedez nu a închis restaurantele, cafenelele, şcolile şi grădiniţele. Sunt permise în continuare adunările de până la 50 de persoane. O abordare controversată care se bazează pe acțiuni voluntare pentru a opri răspândirea COVID-19, dar și o teorie a “imunității efective”, lansată inițial de premierul britanic Boris Johnson, dar cu efecte dezastruoase: numărul deceselor puse pe seama noului coronavirus se apropie de 10.000 în Anglia.  Suedia  a raportat depăşirea pragului de 10.000 de cazuri de infectări iar 887 de persoane au murit. „Fără blocare și ne bazăm foarte mult pe oamenii care își asumă singuri responsabilitatea”, a declarat ministrul de Externe, Ann Linde.Numărul cazurilor depistate este cel mai ridicat din Scandinavia, dar populaţia ţării, de circa 10,3 milioane de locuitori, o depăşeşte cu mult pe a ţărilor vecine.

 

Prin comparaţie, Danemarca, ţară cu o populaţie de circa 5,8 milioane de locuitori, a înregistrat circa 6.000 de infectări şi 260 de decese potrivit bilanţului de sâmbătă. În Norvegia, care are o populaţie de 5,4 milioane, virusul a fost depistat la 6.300 de persoane, înregistrându-se 114 decese.Finlanda, cu un număr similar de locuitori, a recenzat circa 2.600 de cazuri de infectări şi 42 de decese.Islanda a raportat circa 1.700 de infectări şi 7 decese cauzate de COVID-19. La două zile după ce Spania a impus blocarea la nivel național pe 14 martie, autoritățile suedeze au încurajat oamenii să se spele pe mâini și să rămână acasă dacă sunt bolnavi. Ulterior au fost impuse noi reguli pentru evitarea aglomerației în restaurante, dar toate localurile au rămas deschise. OMS a avertizat că  este „imperativ” ca Suedia să mărească măsurile de control al răspândirii virusului, să pregătească și să crească capacitatea sistemului de sănătate, să asigure distanțarea fizică și să comunice toate măsurile pentru populație „. Un studiu realizat de Imperial College London a  estimat că 3,1% din populația suedeză a fost infectată (la 28 martie) – comparativ cu 0,41% în Norvegia și 2,5% în Marea Britanie. Tom Britton (Universitatea Stockholm) susține că 40% din populația capitalei suedeze va fi infectată până la sfârșitul lunii aprilie. “Mulți oameni lucrează de acasă, dar merg la restaurante locale, cafenele și pub-uri unde intră în contact cu bătrâni și tineri de la școli și universități. Aceasta nu este distanțarea socială. Nu câștigăm această bătălie. Este oribil”, a declarat Cecilia Söderberg-Nauclér – cercetător în imunologie la Institutul Karolinska din Suedia – unul dintre peste 2.000 de profesioniști din domeniul sănătății și cercetători care au semnat o petiție care solicită acțiuni mai dure.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
391 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger