AcasăNewsCoronavirus: care sunt oamenii cei mai expuşi

Coronavirus: care sunt oamenii cei mai expuşi

Persoanele cu afecţiuni preexistente şi vârstnicii sunt cei mai vulnerabili: Centrul de Control şi Prevenire a Bolilor din China(CCDC) a publicat cel mai amplu studiu care analizează peste 70.000 de cazuri de infecţii cu Covid-19. Un bilanţ de 72.436 de infectări şi 1.868 de decese.

Rata generală de mortalitate cauzată de virus a fost calculată la 2,3%, grupul cel mai expus riscului infectării fiind bătrânii. Rata mortalității rămâne scăzută, însă are tendințe de creștere în rândul persoanelor peste 80 de ani. De  asemenea, pacienţii cu probleme de sănătate preexistente se confruntă de asemenea cu un un risc mai ridicat de deces. Din cazurile cazurile confirmate, suspecte şi asimptomatice, începând cu 11 februarie, rata mortalităţii era de 14,8% pentru persoanele cu vârsta peste 80 de ani, în scădere la 8% pentru persoanele cu vârste cuprinse între 70 şi 79 de ani şi 3,6% pentru cei care au între 60 şi 69 de ani. Pentru grupa de vârstă între 10 şi 39 de ani, rata mortalităţii este de 0,2% şi de 0,4% pentru pacienţii cu vârste cuprinse între 40-49 de ani. Pacienţii fără afecţiuni preexistente au o rată de deces de 0,9%, cei care suferă de afecţiuni cardiovasculare, 10,5%, fiind urmaţi de pacienţii cu diabet (7,3%) şi cei cu boli respiratorii cronice ( 6,3%). Cei mai mulţi dintre pacienţi – 80,9% – au prezentat simptome moderate, în timp ce 13,8% dintre cazuri au fost severe, iar 4,7%, critice. Personalul medical este foarte expus în comparaţie cu restul persoanelor: dintre cei 1.688 de medici care au contractat Covid-19, 14,6% dintre cazuri au fost severe şi critice, iar rata de mortalitate a fost de 0,3%.

Liu Zhiming(directorul Spitalului Wuchang din metropola Wuhan – epicentrul epidemiei) este a doua personalitate medicală din China ucisă de Covid-19. Peste 1700 de angajaţi ai personalului sanitar sunt infectaţi, dintre care şase au murit. Studiul CCDC mai arată că bărbații infectați au mai multe șanse să moară (2,8%) decât femeile (1,7%). În afara Chinei, au fost consemnate 827 de cazuri de infecţie în 26 de ţări şi regiuni şi cinci decese.  Un nou lot de teste efectuate pe 681 de persoane aflate la bordul pachebotului Diamond Princess, aflat în carantină în apele japoneze, a indicat 88 de cazuri noi. Pe de altă parte, noul ministru francez al Sănătăţii, Olivier Veran, a spus că există un ”risc credibil” ca epidemia de coronavirus din China să se transforme într-o pandemie, răspândindu-se global. Cunoscutul epidemiolog chinez Zhong Nanshan se aşteaptă ca focarul să culmineze până la mijlocul lunii februarie, după care “situaţia ar putea deveni stabilă” până la sfârşitul lunii aprilie.

author avatar
Radu Jacotă
206 afisari

1 COMENTARIU

  1. Am incredere in asiatici. Fata de noi sunt mult mai uniti, cu mult mai ascultatori, ordonati si disciplinați si cand isi pun in gand sa termine ceva termina. Antidotul o sa-l gaseasca China sau Japonia.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger