AcasăNewsCorlatean: Am folosit o formula inadecvata cu privire la procurorul dosarului Zambaccian!

Corlatean: Am folosit o formula inadecvata cu privire la procurorul dosarului Zambaccian!

Titus Corlatean, propus pentru functia de ministru al Justitiei in Guvernul Ponta, a declarat, luni, in fata parlamentarilor din comisiile juridice reunite, ca referirea sa la arestarea procurorului care a facut dosarul Zambaccian a fost o formula inadecvata.

„Ca om politic, intr-o deplina libertate de exprimare, am folosit o formula inadecvata cu privire la procurorul care a instrumentat un dosar penal cunoscut al unui lider politic cunoscut”, a spus Corlatean cu ocazia audierii sale in comisiile juridice reunite ale Parlamentului.

Coratean a tinut sa explice ca s-a referit astfel la respectivul dosar dupa ce una dintre probele materiale „extrem de solide” aduse de acuzare in acea speta, respectiv existenta unei sume de bani „care s-ar fi dat”, a fost contestata pentru motivul ca banii adusi de procuror ca proba ar fi fost tipariti si pusi in circulatie la cativa ani dupa momentul la care ar fi fost comise faptele. „Nu conteaza cine este cel vizat in respectivul dosar, ca este om politic sau un simplu cetatean. Voi denunta cu fermitate astfel de practici si astfel de situatii”, a spus Corlatean.

Totusi, el a dat asigurari ca din postura de ministru al Justitiei nu va permite politizarea si nici polemizarea actului de justitie.  „Va asigur ca realizez acum ca am folosit o formula inadecvata si ca, in calitate de ministru al Justitiei, nu voi permite sub nicio forma polemizarea actului de justitie, nici de o parte, nici de cealalta, niciodata”, a mai spus Corlatean, in lunga sa declaratie facuta in fata comisiilor parlamentare de specialitate. La inceputul lunii martie, Corlatean declara ca procurorul din dosarul Zambaccian, in care este judecat Adrian Nastase, ar trebui arestat in cazul in care fostul prim-ministru nu va fi gasit vinovat si condamnat.

Titus Corlatean ar fi declarat, pe 21 martie, la TVR Info, ca „in sistemul magistraturii si in sistemul public sunt probleme mari si va trebui aplicata o balanta comuna pentru toti”, calificand dosarul Zambaccian drept „o incalcare flagranta a legii” si precizand ca procurorul de caz ar trebui arestat daca Adrian Nastase nu va fi condamnat.

Declaratia lui Corlatean a fost amplu si vehement contestata de fostul ministru al Justitiei Monica Macovei.Fostul ministru al Justitiei sustinea ca opiniile ferme ale ministrului desemnat al Justitiei Titus Corlatean in privinta modului in care trebuie sa lucreze procurorii reprezinta „un adevarat pericol” la adresa independentei acestora, precum si „un act de intimidare”.

„Opiniile ferme pe care Corlatean le are in privinta modului in care trebuie sa lucreze procurorii (?procurorul ar trebui arestat, daca Nastase nu este condamnat?) si sa raspunda pentru rechizitoriile pe care le intocmesc reprezinta un adevarat pericol la adresa independentei procurorilor, un act de intimidare a acestora”, sustinea Macovei, referindu-se la declaratiile lui Titus Corlatean facute, la sfarsitul lunii martie, la TVR Info.

In opinia fostului ministru al Justitiei, este „inacceptabil ca un posibil ministru al Justitiei sa fie ferm convins ca, daca intr-un dosar inculpatii sunt achitati, procurorii trebuie arestati”. „Sa nu uitam nici ca Titus Corlatean a facut zid in jurul inculpatului Constantin Nicolescu, fiind prezent la mitingul de sustinere a acestuia, la Pitesti, alaturi de Ponta, Nastase, Severin, Hrebenciuc etc., la judecarea recursului impotriva masurii arestarii preventive dispuse de judecator. Exista astfel riscul ca Titus Corlatean sa incerce sa influenteze justitia, pentru ca membrii PSD sa nu fie anchetati, arestati sau condamnati. Nu m-ar mira sa aflam din nou ca la sedintele de partid se decide cine sa fie anchetat, ca pe vremea Rodicai Stanoiu si a lui Adrian Nastase”, preciza Monica Macovei.

author avatar
Ciprian Purice
213 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger