AcasăNewsCoreea și Vietnamul, apă de ploaie pe lângă ce urmează pentru America!

Coreea și Vietnamul, apă de ploaie pe lângă ce urmează pentru America!

America se pregătește de cel mai negru scenariu din istoria modernă. De la Al Doilea Război Mondial încoace, nici măcar amenințarea URSS n-a băgat frica în Casa Albă ca noul coronavirus! Azi, la început de aprilie, nici măcar președintele Donald Trump nu mai bravează și ia în serios avertismentele consilierilor. Scenariul discutat în Biroul Oval e teribil: sute de mii de morți și riscul ca un haos social să cuprindă întreaga națiune! Zic unii că Vietnamul și Coreea au fost apă de ploaie pe lângă ce urmează.

„Hard days that lie ahead”. Așa i-a pus în gardă pe cetățeni Donald Trump. Sau, cum ar zice Klaus Iohannis, „E groa-să! Vin vre-muri gre-le!”. SUA se pregătesc să dea cea mai tare bătălie pentru supraviețuire. Pericolul SARS-CoV-2 a prins administrația cu pantalonii jos. „Nu avem paturi, nu avem măști, nu avem ventilatoare, nu mai avem nici personal medical suficient”, se plânge primarul New Yorkului, altădată perla economiei americane, azi doar Wuhanul de pe Coasta de Est.

Într-o conferință de presă ținută la Casa Albă, președintele Trump le-a vorbit încă o americanilor la fel de direct ca până acum: ne așteaptă o perioadă groaznică, mulți vor muri, cam un sfert de milion de oameni! Pe fondul temerilor că urmează „mama tuturor crizelor financiare”, Washingtonul pregătește un program de infrastructură care să creeze locuri de muncă. În același timp, democrații îl acuză pe Trump că nu face altceva decât să copieze modelul chinez – dezvoltă infrastructura și rezolvi criza șomajului!

Pe măsură ce analizele ies pe piață, cresc temerile cu privire la noua criză globală, care ar putea fi de mai lungă durată decât s-a crezut inițial. Din cauza deciziilor politice haotice luate la nivel internațional, relațiile comerciale și dezvoltarea economică a țărilor lumii s-ar putea relua abia din 2022 încolo!

Pleacă SARS-CoV-2, vine pandemia economică

Kenneth S. Rogoff, profesor universitar la Harvard, susține că după ce o să scăpăm de pandemia de Covid-19 trebuie să așteptăm „pandemia economică”: „Acest lucru este deja conturat. Vorbim de cea mai adâncă prăbușire înregistrată de economia globală în ultimii 100 de ani. Totul depinde de cât timp va dura, dar eu deja mă uit spre mama tuturor crizelor financiare!”.

Miercuri, brusc, stocurile de pe Wall Street au scăzut cu 500 de puncte. Din 2008 încoace n-a mai fost o lună atât de proastă ca martie, se plâng bancherii!

În același timp, sfătuit de consilieri, dar și la presiunile partidului, Donald Trump se pregătește să aprobe un plan imens de infrastructură, care ar putea crea zeci de mii de locuri de muncă. Se au în vedere investiții mai ales în mediul rural, de la reconstruirea drumurilor și până la crearea de noi canale navigabile.

Nu e pentru prima dată când Donald Trump promite să bage bani în această zonă. În campania din 2016, a spus că va arunca pe piață 1 trilion de dolari pentru modernizarea infrastructurii mediului rural. Presiunile democraților și scandalul declanșării procedurii de impeachment l-au pus în gardă pe președinte.

Cu mâna întinsă pe Twitter și Instagram

Între timp, imaginea Americii a devenit una deplorabilă. Sute de mii de oameni imploră ajutor pentru prima dată în viața lor, de la liber profesioniștii din Los Angeles la lucrătorii aeroportului din Fort Lauderdale, de la barmanii din Phoenix la foști gură-cască (participanți) de reality-show-uri prin Minnesota.

Mușcând din rușine, unii solicită șomaj, iar alții apelează la platforme ca GoFundMe. Cer bani pe Instagram și Twitter și acceptă în liniște orice job li se oferă.

Zilnic, la băncile alimentare, sunt cozi uriașe formate din oameni care se încaieră pentru bruma de hrană oferită.

„Nu am făcut niciodată în viața mea asta și nu-mi vine să cred că am ajuns în această situație”, se plânge Dalen Lacy, un tată de 27 de ani din sudul Dallasului. Și-a pierdut slujba de la un depozit și acum aleargă disperat după un alt job. „Trebuie să fac ceea ce fac acum pentru copiii mei. Ce le pun mâine pe masă?!”.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.388 afisari

4 COMENTARII

  1. Donald e ingrijorat. ROMANIA trebuie sa sara prima sa apere partenerul american!
    Donald sa nu uiti 3 masuri de baza:
    1 protecția sociala si alimentara a poporului
    2 distanta sociala de min 1 m
    3 masca pe fata cand iesi afara

  2. In baza parteneriatului strategic Romania va trimite soldati in SUA si un sistem de interceptare format din MIG-uri SH…s-a convenit si infiintarea unei baze militare romanesti in SUA…Suna promitator

  3. Lasă bă, nu-i mai plângeți pe americani!! Priviți în curtea voastră, că Trump se descurcă! Mai dă niște șepcuțe la fraieri și rezolvă tot!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger