AcasăNewsCoreea de Nord umple rezervoarele rachetei pe care o va lansa in...

Coreea de Nord umple rezervoarele rachetei pe care o va lansa in aprilie

Coreea de Nord a inceput sa puna carburant in rezervoarele rachetei sale cu raza lunga de actiune pe care planuieste sa o lanseze la jumatatea lui aprilie, scrie cotidianul japonez Tokyo Shimbun in editia de joi, citand o sursa apropiata Guvernului nord-coreean, relateaza AFP.

„Lansarea se apropie. Este posibil ca data lansarii sa fie stabilita pentru 12 sau 13 aprilie”, a declarat aceasta sursa, a precizat Tokyo Shimbun de la Seul. La Seul, Ministerul sud-coreean al Apararii nu a dorit sa faca niciun comentariu imediat. Phenianul a anuntat la jumatatea lui martie ca va lansa o racheta cu raza lunga de actiune, intre 12 si 16 aprilie, cu scopul de a plasa pe orbita un satelit civil de observatie, dar Statele Unite si aliatii lor, in special sud-coreeni si japonezii, considera ca este vorba despre un test deghizat de racheta balistica cu raza lunga de actiune si indeamna regimul sa renunte la el.

In pofida acestei solicitari, regimul nord-coreean a avertizat marti ca nu va renunta „niciodata” la dreptul de a lansa „un satelit pasnic”. Agentia oficiala nord-coreeana KCNA a scris miercuri seara ca satelitul urmeaza sa permita acestei tari sa evalueze mai bine starea culturilor agricole si sa culeaga date meteorologice. Acest dispozitiv de fabricatie nord-coreeana ar urma sa furnizeze si informatii despre paduri si resursele naturale ale Coreei de Nord, a adaugat KCNA.

Kim Jong-un

Satelitul, cu o masa de aproximativ 100 de kilograme, va urma „o orbita heliosincrona” la o altitudine de 500 de kilometri si dispune de o autonomie prevazuta pentru doi ani, a declarat un oficial de rang inalt din cadrul Comitetului coreean pentru Tehnologie Spatiala, citat de KCNA.

Coreea de Nord a invitat experti in domeniul spatial si jurnalisti straini sa asiste la tir, pentru a „dovedi natura pasnica a lansarii acestui satelit stiintific si tehnologic in mod transparent”, a subliniat agentia oficiala. Insa Statele Unite au anuntat miercuri ca au suspendat livrarile in cadrul unui ajutor alimentar catre Coreea de Nord, hotarate la sfarsitul lui februarie in schimbul unui moratoriu asupra activitatilor nucleare si balistice ale Phenianului.

„Acordul interzicea in mod explicit nord-coreenilor sa lanseze rachete, iar noi le-am transmis ca lansarea unui satelit va fi interpretata ca o lansare de racheta, deoarece utilizeaza aceeasi tehnologie”, a declarat Peter Lavoy, adjunctul secretarului american al Apararii pentru Asia.

In schimbul moratoriului nord-coreean, Statele Unite s-au angajat sa livreze aproximativ 240.000 de tone de ajutoare alimentare, constand in ulei vegetal, legume uscate si ratii preparate, destinate copiilor si femeilor insarcinate care reprezinta o parte a populatiei nord-coreene ce sufera de malnutritie. Coreea de Sud si Japonia au avertizat deja ca ar putea distruge in zbor lansatorul nord-coreean, in cazul in care le ameninta teritoriul.

Lansarea urmeaza sa fie efectuata de la Tongchang-ri, in nord-vestul tarii. Prima treapta a rachetei urmeaza sa cada in Marea Galbena, la vest de peninsula coreeana, iar cea de a doua treapta la est de Filipine. In aprilie 2009, Coreea de Nord a procedat deja la un tir destinat punerii pe orbita a unui satelit. Racheta cu raza lunga de actiune, lansata catre vest, a survolat nordul arhipelagului japonez dupa care s-a prabusit in mare.

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat acest tir si a insasprit sanctiunile contra regimului nord-coreean. Ca masuri de represalii, Phenianul s-a retras de la negocierile cu privire la dezarmarea sa nucleara purtate cu sase tari, si anume China, Coreea de Sud, Japonia, Rusia si Statele Unite.

Liderul comunist din acea perioada, Kim Jong-il, a decedat pe 7 decembrie 2011, locul sau fiind preluat de fiul sau cel mic Kim Jong-un. Tirul prevazut la jumatatea lui aprilie urmeaza sa coincida cu marcarea a 100 de ani de la nasterea fondatorului tarii, Kim Il-sung, bunicul lui Kim Jong-un.

author avatar
Ciprian Purice
121 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger