AcasăNewsCoreea de Nord se ÎNARMEAZĂ cu miliardele FURATE prin atacuri cibernetice

Coreea de Nord se ÎNARMEAZĂ cu miliardele FURATE prin atacuri cibernetice

Serviciile Secrete ale Coreei de Nord au furat 2 miliarde de dolari prin intermediul unor atacuri cibernetice, pentru a-şi putea susține financiar costisitorul program de înarmare, semnalează un raport al Organizației Naţiunilor Unite (ONU).

Documentul notează că Phenianulul a trimis atacuri cibernetice către bănci şi platforme de tranzacţionare a criptomonedelor, pentru a obţine numerar. Surse apropiate situaţiei au confirmat că ONU investighează 35! de atacuri cibernetice. Pe lângă pirateria informatică, Coreea de Nord a tras marţi (într-un test pentru un proiect nou, lansatorul multiplu de rachete ) mai multe ogive balistice, fiind vorba despre a patra astfel provocare la adresa SUA în mai puţin de două săptămâni. Într-un comunicat de miercuri, liderul nord-coreean Kim Jong-un a susținut că tragerile sunt un avertisment dat exerciţiilor militare comune efectuate de Statele Unite şi Coreea de Sud. Dictatorul a descris exerciţiile celor doi aliați drept o „încălcare a acordurilor de pace”, a scris BBC.

Raportul a fost expediat către Comitetul pentru sancţiuni împotriva Coreii de Nord din Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, afirmă că statul în cauză „a folosit tehnologia cyber pentru lansarea unor atacuri sofisticate asupra unor instituţii financiare şi platforme pentru tranzacţionarea criptomonedelor cu scopul furtului de lichidități” . adăugă că atacurile nord-coreene împotriva platformelor de tranzacționare a criptomonede au permis statului să „genereze venituri prin modalităţi dificil de urmărit şi supuse la nivel redus supravegherii guvernamentale şi reglementărilor, față de sectorul bancar”.

Coreea de Nord a încălcat sancţiunile economice și embargoul Naţiunilor Unite prin transferuri clandestine de la navă la navă şi a obţinut produse pentru arme de distrugere în masă. Începând din 2006, Consiliul de Securitate al ONU a impus sancţiuni Coreii de Nord care interzic exporturile de cărbune, fier, textile şi fructe de mare. Există totodată limite pentru importurile de ţiţei şi de produse petroliere rafinate. Kim Jong-un a acceptat, în timpul unui summit cu preşedintele american Donald Trump, care a avut loc la Singapore în 2018, să oprească testele nucleare. Acesta a convenit că ţara sa nu va mai lansa rachete balistice, însă nu s-a semnat niciun tratat și niciun document cu astfel de prevederi. De altfel, știm că este extrem de improbabil ca nord-coreenii să renunțe vreodată la testele nucleare.

Un al doilea summit între cei doi lideri a avut loc în 2019 la Hanoi, dar s-a încheiat fără un acord. Ulterior, discuţiile despre denuclearizare au stagnat, deşi ambele ţări au spus că doresc să continue contactele diplomatice. Vorbe goale.

Ca reacţie la raportul ONU, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat (al SUA) a declarat pentru Reuters: „Cerem tuturor statelor responsabile să ia măsuri pentru a contracara capacitatea Coreii de Nord de a efectua atacuri cibernetice, care generează venituri ce îi susţin programele de rachete balistice şi pentru arme de distrugere în masă”.

 

Sursa foto: Instagram

author avatar
Filip-Mihael Bodoc
195 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger