AcasăNewsCoreea de Nord inaugureaza o sculptura gigantica in memoria lui Kim Jong-il

Coreea de Nord inaugureaza o sculptura gigantica in memoria lui Kim Jong-il

(ftoto: realitatea.net)

Coreea de Nord a dezvelit o sculptura gigantica, realizata in stanca in memoria fostului lider Kim Jong-il, a carui aniversare va fi sarbatorita la 16 februarie prin evenimente de amploare, a anuntat joi presa oficiala.

Inscriptia „Patriot de neinlocuit, generalul Kim Jong-il. 16 februarie, Juche 101 (2012)” a fost sculptata chiar pe muntele Sokda, din provincia Pyongan meridional (sud-vest), potrivit agentiei oficiale KCNA. Juche este ideologia dezvoltata de fondatorul regimului nord-coreean, Kim Il-sung. Ea se bazeaza pe revolutie, suveranitate (autosuficienta) si cultul dinastiei Kim.

Inscriptia se intinde pe o lungime de 120 de metri. Numele Kim ocupa 5,5 metri latime, zece metri inaltime si 1,4 metri adancime. „Autoritatile si muncitorii din provincia Pyongan meridional au ales un loc foarte vizibil, care sa reflecte dorinta ardenta a poporului de a slavi pentru eternitate virtutile sale revolutionare eterne”, a subliniat KCNA in limbajul propagandistic obisnuit.

Kim Jong-il a decedat la 17 decembire in urma unei crize cardiace. El il succedase pe Kim Il-sung in 1994 si a condus tara cu mana de fier. Nord-coreeni au inceput sa ii aduca un omagiu mergand in pelerinaj la Muntele Paektu, munte sacru unde s-ar fi nascut, la 16 februarie 1942, potrivit biografiei sale oficiale. Majoritatea istoricilor considera insa ca Kim s-a nascut in Uniunea Sovietica, unde tatal sau Kim Il-sung a condus rezistenta in fata colonizatorului japonez pana in 1945.

author avatar
Ciprian Purice
152 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger