AcasăNewsCoreea de Nord afirma ca a testat o bomba H

Coreea de Nord afirma ca a testat o bomba H

Nord coreenii au fost scosi in strada sa aplaude noua isprava a lui Kim, insa specialistii nu sint siguri ca regimul de la Phenian a facut-o lata

Regimul de la Phenian a anuntat, ieri, ca a testat cu succes o bomba cu hidrogen miniaturizata, crescindu-si sensibil forta de lovire si punindu-si vecinii, intre care Japonia si Coreea de Sud, in stare de alerta.

Nord coreenii au fost scosi in strada sa aplaude noua isprava a lui Kim, insa specialistii nu sint siguri ca regimul de la Phenian a facut-o lata

Acest test, al patrulea din istoria tarii dar primul cu o arma de acest tip, a fost ordonat de seful statului, Kim Jong-un, a informat presa nord-coreeana. ”Primul test al unei bombe H a fost realizat cu succes, miercuri la orele 10 (01.30 GMT) a precizat agentia KCNA, informeaza Reuters. Analistii internationali s-au intrebat insa daca in testul de ieri chiar a fost folosita o bomba H (termonucleara). Yang Uk, cercetator al Forumului coreean de aparare si securitate, a estimat ca Phenian ”a testat un soi de bomba intermediara intre o bomba atomica si una cu hidrogen dar, in lipsa unor dovezi clare, este dificila o afirmatie cu privire la acest test”.

Reuniune a Consiliului de Securitate al ONU

Institutul american de studii geologice (USGS) a informat ca a detectat un cutremur cu o magnitudine de 5,1 in Coreea de Nord inainte ca Phenian sa anunte testul.  Potrivit sud-coreenilor, seismul a avut loc la 49 kilometri de Punggye, unde Nordul a desfasurat mai multe teste nucleare. Precedentul test nuclear nord-coreean, in 2013, a provocat un cutremur cu o magnitudine similara, potrivit datelor USGS. Afirmatia Phenianului, potrivit caruia a reusit sa miniaturizeze bomba, ceea ce implica posibilitatea de a fi purtata de o racheta, reprezinta o noua amenintare pentru SUA si aliatii sai din zona, Japonia si Coreea de Sud. La New York, ieri, s-a intrunit de urgenta Consiliul de Securitate, intrunire ceruta de SUA si Japonia sub forma de consultari cu usile inchise intre cele 15 state membre. Coreea de Nord risca noi  masuri de retorsiune, in conditiile in care face obiectul sanctiunilor Consiliului din 2006, anul in care a facut primul test nuclear.

Expertii, sceptici privind reusita

Specialistii in domeniul nuclear au primit cu scepticism, ieri, anuntul Phenianului, activitatea seismica detectata corespunzind, potrivit acestora, exploziei unei arme mult mai mici ca putere si, in niciun caz , unei bombe termonucleare. ”La prima vedere, par a fi reusit un test nuclear dar nu au reusit sa duca la capat cea de-a doua etapa, cea a exploziei hidrogenului”, a estimat Crispin Rovere, specialist australian in politici nucleare. ”O bomba H ar fi provocat o explozie mult mai puternica”, a estimat si Choi Kang, vicepresedintele Institutului pentru studii politice din Seul. De altfel, Coreea de Nord, regimul cel mai izolat din lume, este obisnuita pentru afirmatii neverificabile in legatura cu programul sau nuclear. Pentru specialistul Bruce Bennet (Rand Corporation) explozia de ieri corespunde unui dispozitiv cu o putere intre 10 si 15 kilotone, departe de puterea unei bombe H. Insa explozia creste riscul unui nou seism si al unei contaminari radioactive, ceea ce nu poate decit sa ingrijoreze China vecina.

Reactii internationale ostile

La Washington, Consiliul de securitate nationala al Casei Albe a condamnat ”provocarile ” regimului nord-coreean, la care SUA vor raspunde ”de-o maniera corespunzatoare”. Dar Washington nu a fost in masura sa ”confirme imediat” testul nord-coreean, nici sa afirme ca a fost vorba de o bomba H. China, unul din aliatii principali ai Phenianului, in ciuda unei relatii degradate cu Nordul in ultimii ani, a facut cunoscuta ”ferma opozitie” cu privire la test, cerind Phenianului ”sa-si mentina angajamentele cu privire la denuclearizare”. De partea sa, Moscova a denuntat o ”violare flagranta” a dreptului international. Premierul nipon Shinzo Abe a calificat testul o ”grava amenintare pentru securitatea Japoniei”. Coreea de Sud a condamnat  virulent acest al patrulea test al Nordului, avertizind ca Seul va lua toate masurile necesare pentru ca Phenian ”sa plateasca pretul acestui test”. ”O violare a rezolutiilor Consiliului de securitate al ONU si o condamnabila provocare”, a declart ministrul britanic de Externe, Philip Hammond, in timp ce Franta a cerut ”o reactie puternica din partea comunitatii internationale”. Pentru NATO, testul nord-coreean ”submineaza securitatea regionala si internationala”, in timp de UE a denuntat o ”violare inacceptabila” si o ”amenintare” la adresa securitatii Asiei de nord-est. In caz ca un test H se confirma, este vorba de ”evidente violari” ale rezolutiilor ONU, a informat si Agentia internationala pentru energie atomica, AIEA.

Infinit mai puternica decit cea de la Hiroshima

Bombele cu hidrogen, de tipul celei pe care regimul de la Phenian afirma ca a testat-o, au o putere infinit superioara celor atomice, precum cele lansate asupra oraselor Hiroshima si Nagasaki in 1945. Tehnic, bombele A elibereaza energie declansata de fisiunea elementelor precum uraniu sau plutoniu. Bombele H utilizeaza intii tehnica fisiunii apoi cea a fusiunii nucleare, in cadrul unei reactii in lant.

Kim avertizase

Luna trecuta, Kim Jong-un a lasat sa se inteleaga ca tara sa poseda o bomba H. Intr-un manuscris prezentat la televizor, Kim a scris: ”Sa incepem anul 2016, un an de glorie in cursul caruia va avea loc al saptelea congres al Partidului muncitorilor din Coreea, cu sunetul entuziasmant al primei bombe cu hidrogen, pentru ca toata lumea sa admire republica noastra socialista, independenta  si dotata cu arma nucleara”.

author avatar
Tudor Borcea
166 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger