AcasăNewsCora pleaca din Romania!

Cora pleaca din Romania!

Ziarul National a intrat in posesia unei informatii socante: grupul belgian Louis Delhaize, care detine magazinele Cora, va pleca din Romania, avand intentia sa se mute in Ucraina si, mai departe, in tarile vechiului bloc sovietic! Cele opt hipermarketuri ale grupului ar urma sa fie cumparate de Auchan. Din 2003 si pana in 2011, magazinele Cora au produs venituri de aproximativ opt miliarde de lei (aproape doua miliarde de euro) si profituri nete de peste 300 de milioane de lei.

Primul magazin Cora a fost deschis in 2003, in cartierul bucurestean Pantelimon, iar de atunci s-au mai inaugurat inca sapte hipermarketuri in Bucuresti si in tara. Planurile grupului Louis delhaize  erau ambitioase. Cora avea in vedere deschiderea in 2012 a inca trei hipermarketuri in Bacau, Slobozia si Bucuresti.

Directorul general al Cora, Philippe Lejeune, se gandeste deja cu nostalgie la anii de boom economic in Romania

In plus, Grupul Louis Delhaize a obtinut in februarie 2012 aprobarea BERD pentru un imprumut sindicalizat de pana la 210 milioane euro. Din acesti bani urma sa fie construite 17 magazine Cora de format mare si mediu in Bucuresti si in alte orase din Romania. Cu toate acestea, desi magazinele Cora au produs din 2003 si pana in 2011 venituri totale de aproximativ opt miliarde de lei (aproape doua miliarde de euro) si profituri nete de peste 300 de milioane de lei (peste 70 de milioane de euro), Grupul Louis Delhaize vrea sa plece din Romania.

Cora Ungaria, cumparata deja de Auchan

Grupul Auchan, prezent si in Romania, a semnat un acord la sfarsitul anului trecut pentru cumpararea celor sapte magazine ale Magyar Hipermarket, cum este denumita Cora in Ungaria. Tranzactia, a carei valoare nu a fost facuta publica (dar s-ar putea ridica la circa 300-350 de milioane de euro, avand in vedere ca pentru construirea unui magazin Cora sunt alocati, in medie 50 de milioane de euro) s-ar putea incheia la sfarsitul acestei luni. Sursele noastre sustin ca Auchan se pregateste de preluarea in forta a magazinelor Cora din Romania.

Venituri si profituri in scadere

Si totusi, de ce pleaca Louis Delhaize din Romania? Un posibil raspuns ar fi scaderea incasarilor magazinelor Cora. Daca ne uitam la cifrele contabile, vedem ca, pana in 2009 inclusiv, veniturile si profiturile  Cora au fost in crestere, apoi au scazut notabil. De exemplu, veniturile totale pe 2008 au ajuns la 1,48 de miliarde de lei, in 2010 au scazut la 1,39 miliarde de lei, iar pentru 2011, desi nu sunt date oficiale, scaderea a continuat la fel de abrupt. In ce priveste profitul net, acesta a scazut de la 85 de milioane de lei in 2009 la 66 de milioane de lei in 2010, cu estimare in scadere si pentru 2011. Ramane de vazut ce se va intampla cu miile de angajati ai Cora, dar este posibil ca Auchan fie sa-si dezvolte reteaua in Romania, fie sa inchida, chiar si temporar, magazinele achizitionate (ca sa scape pe moment de concurenta), pentru a le redeschide dupa iesirea din criza.

Adam Gheorghe

author avatar
eNational
7.329 afisari

7 COMENTARII

  1. ce mai conteaza daca e cora.. auchan… carrefour.. etc.. conteaza sa fie hipermarket si daca e si aproape de casa cu atat mai bine 🙂

  2. Cora a demarat constructia unui nou complex in soseaua Alexandriei nr 152.Asa pleaca?

  3. si de ce dracu e socant? sunt mii de super marketuri in romania cine o sa le simta lipsa

  4. trebuie sa fi prost sa scri un articol de genul asta … cred ca dl. Adam nici nu are habar de acest domeniu .. este un articol asa care sa isi justifice si el munca, super!

  5. Pic,singurul lant de hypermarket-uri cu capital romanesc din Ro,a dat faliment….Restul s-au relocat,inchis,mutat,etc.Asta-i diferenta dintre romani si vestici,experienta i-a facut sa scape de faliment.Sau puterea financiara,inteligenta,nu stiu ce…Dar important e ca noi nu ne-am putut adapta la criza financiara din 2009.Intr-o lupta dreapta(economica,bineinteles) cu vesticii nu avem nici o sansa !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger