AcasăNewsCopiii-soldati ai ISIS, obligati sa se antreneze decapitand papusi!

Copiii-soldati ai ISIS, obligati sa se antreneze decapitand papusi!

Statul Islamic ii forteaza pe copiii minoritatii religioase yezidite sa se converteasca la Islam, inoculandu-le doctrina jihadista.

Adolescentii formati de jihadisti au un rol esential in strategia Statului Islamic, reprezentand viitoarea generatie de combatanti

Associated Press prezinta marturia lui Yahya, un copil de 14 ani care a reusit sa scape dintr-o baza de antrenament a Statului Islamic din nordul Irakului. Acesta a relatat ca instructorii ISIS le aratau copiilor materiale video cu executii prin decapitare si le explicau ca, in curand, le va veni si lor randul sa-i execute pe ”infideli”. Pentru a se antrena, cei 120 de baieti din acea tabara au primit cate o papusa si o sabie. Yahya nu a reusit sa taie capul papusii din prima si a trebuit sa repete operatiunea de doua-trei ori pana cand acesta s-a detasat de corpul din plastic. ”Ei m-au invatat cum sa tin sabia si cum sa lovesc corect. Mi-au zis ca acela este capul unui necredincios”, a spus minorul.

Pepiniera jihadista

In 2014, extremistii Statului Islamic au cucerit teritorii intregi in Irak, inclusiv orase apartinand comunitatii yezidite. Yahya facea parte din aceasta minoritate kurdofona, considerata de catre ISIS ca ”eretica”. Majoritatea barbatilor yeziditi au fost masacrati iar femeile au fost transformate in sclavele jihadistilor. Insa copiii au avut o soarta cu totul diferita, urmand a fi reeducati de catre instructorii ISIS care i-au fortat sa se converteasca la islam si le-au inoculat doctrina jihadista. Copiii au un rol esential in strategia Statului Islamic, ei reprezentand viitoarea generatie de combatanti. La ora actuala, nu se poate spune cu precizie cati copii sunt inrolati in randurile jihadistilor insa marturiile refugiatilor lasa sa se inteleaga ca este vorba de un fenomen cu amploare considerabila. Indoctrinati de propaganda iaslamica, inclusiv pentru actiuni kamikaze, copiii-soldati ai ISIS ar putea  prezenta in cele din urma o amenintare cum nu se poate mai serioasa. De altfel, organizatia extremista a inceput sa le mediatizeze din ce in ce mai des actele de cruzime. In 4 iulie, a fost difuzat un material video in care apar adolescenti impuscand de aproape 25 de soldati ai regimului sirian. Iar saptamana trecuta, ISIS a prezentat cum acestia pun in practica antrenamentele pentru decapitari, un material video prezentand un minor decapitand un  ofiter sirian.

”Stiam ca niciodata n-as fi putut taia capul cuiva”

Yahya si fratele sau au petrecut cinci luni in tabara ISIS unde viata lor se rezuma la manuirea armelor si invatarea dogmelor Coranului. Uneori, erau obligati sa se bata intre ei violent. Observatorul sirian al Drepturilor Omului estimeaza ca cel putin 1.100 de copii sirieni cu varste sub 16 ani au fost integrati in ISIS in acest an. Yaha si fratele sau au reusit sa fuga din tabara ISIS in martie, refugiindu-se in orasul kurd Dohuk, in Irak. Yahya spune ca nu va uita niciodata executiile pe care era obligat sa le vada. ”Stiam ca nu voi putea niciodata decapita pe cineva, chiar devenind adult”, a spus el.

Un suspect identificat dupa atentatul de la Suruc

Politia turca a identificat un suspect in legatura cu sangerosul atentat de luni din orasul Suruc (sud) aflat in apropierea frontierei siriene, a anuntat, ieri, premierul Turciei, Ahmet Davutoglu, informeaza AFP. Davutoglu a indicat ca este ”foarte posibil” ca la originea atentatului sa fie Statul Islamic. Seful guvernului a precizat ca bilantul atacului este de 31 de morti si 100 de raniti, informand ca astazi va avea loc un consiliu de ministri exceptional pentru ”studierea unor noi masuri de securitate”. Proteste violente au avut loc la Instanbul si Ankara in urma atentatului, multimile furioase acuzandu-l pe presedintele Recep Erdogan de atitudine ambigua fata de ISIS sau chiar ca-i sustine pe jihadisti.

author avatar
Tudor Borcea
664 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger