AcasăNewsCopiii-sclavi de 13 ani fabrica iPhone-urile de la Apple. Vezi aici VIDEO...

Copiii-sclavi de 13 ani fabrica iPhone-urile de la Apple. Vezi aici VIDEO cutremurator!

Peste 20.000 de angajati la Foxconn au varste sub 16 ani

Copii de 13-14 ani, cazati de-a valma in cartierele-dormitor din orasul chinez Shenzen, trudesc pentru 70 de centi pe ora la o uzina de asamblare a iPhone-urilor de la Apple.

Peste 20.000 de angajati la Foxconn au varste sub 16 ani

Zeci de mii de tineri si de adolescenti marsaluiesc zi de zi,  formand un ”sarpe” urias care se prelinge pe pasarelele de acces catre o uzina de asamblare a celebreleor iPhone. Simpla vizualizare a ”sarpelui” uman ne poate duce cu gandul nu la SUA, ci, evident, la China.

Minorii muncesc 16 ore pe zi

La Foxconn muncesc peste 430.000 de angajati

Orasul Shenzen, un  mic sat in urma cu 30 de ani, a devenit un centru urban superaglomerat, cu 13 milioane de locuitori, din care peste 430.000 de muncitori, in majoritate tineri si chiar adolescenti, muncesc intre 12, 14 si chiar 16 ore pe zi pentru echivalentul in yuani a 70 de centi SUA pe ora, la uzina de asamblare a produselor Apple din localitate. Reprezentantii postului public de radio ”This American Life” din SUA au intervievat, filmat si fotografiat recent numerosi tineri, unii la varsta pubertatii, care le-au declarat cu incredibila maturitate, dar si amaraciune, ca muncesc ca sa aduca un ban acasa, ori pentru plata studiilor la  cursuri de calificare serale sau pentru a pune ceva deoparte, pentru a-si deschide ulterior o mica afacere.

Deznadajduita la 13 ani

Copila de 13 ani isi pierde parul din cauza stresului si a muncii

O fetita de numai 13 ani, angajata la uzina din Shenzen, le-a facut destainuri cutremuratoare reporterilor americani. ”Muncesc mult, de dimineata pana seara. Apoi, dupa ce plec de la munca, de la ora opt seara pana la 23.30, fac cursuri de cosmetica. Sper sa nu muncesc pana la sfarsitul vietii mele la Foxconn (uzina  de asamblare a produselor Apple – n.r.). Nu as putea rezista. Deja imi cade parul din cauza stresului si a oboselii…”, a marturisit fata care, la varsta de 13 ani munceste practic 16 ore pe zi, de la opt dimineata pana la miezul noptii si are doar o zi libera pe saptamana.  Cand se fac controale de la inspectia muncii, acestea sunt anuntate din timp, iar locul copiilor e luat de angajati majori.

La etajele inferioare ale blocurilor dormitor sunt montate plase ”anti-sinucidere”

Reporterii americani au estimat ca, dintre cei peste 430.000 de angajati ai Foxconn, aproximativ 5%, adica peste 20.000, sunt adolescenti cu varste de 12, 14 sau16 ani, toti fiind inghesuiti in cartiere-dormitor, in blocuri care au montate la etajele inferioare mari plase de sarma. De ce? In ultimii ani au avut loc numeroase sinucideri in ”raiul industrial” din Shenzen. Iar disperarea copilei de 13 ani nu e de bun augur…

 

author avatar
Arpad Dobre
1.028 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger