AcasăNewsCopiii lui Jamal Khashoggi i-au “iertat” pe ucigașii tatălui lor

Copiii lui Jamal Khashoggi i-au “iertat” pe ucigașii tatălui lor

Khashoggi, un ziarist critic al regimului saudit, a fost asasinat și corpul său a fost tăiat în bucăți pe 2 octombrie 2018 la consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, unde a mers să recupereze un document. Nu au fost găsite rămășițețe lui pământești.

„Noi, copiii martirului Jamal Khashoggi, anunțăm că îi iertăm pe cei care l-au ucis pe tatăl nostru”, a scris Salah Khashoggi, fiul cel mai mare al fostului colaborator al cotidianului american Washington Post. „Acest lucru înseamnă în principal că ucigașii vor evita pedeapsa capitală, întrucât este un drept pe care familia îl deține, conform sharia, legea islamică, prin iertare”, a spus Ali Shihabi, un autor și analist saudit apropiat de guvern. Autoritățile nu au răspuns public la anunțul lui Salah Khashoggi, care încă locuiește în Arabia Saudită. În aprilie 2019, Washington Post a dat asigurări că cei patru copii jurnalistului ucis, inclusiv Salah, au primit despăgubiri și case de milioane de dolari, însă familia a negat aceste informații.

In this photo released by Saudi Press Agency, SPA, Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman, right, shakes hands with Salah Khashoggi, a son, of Jamal Khashoggi, in Riyadh, Saudi Arabia, Tuesday, Oct. 23, 2018. Saudi Arabia, which for weeks maintained that Jamal Khashoggi had left the Istanbul consulate, on Saturday acknowledged he was killed there in a „fistfight.” (Saudi Press Agency via AP)

În decembrie 2019, după un proces ţinut departe de public, o curte de justiţie din Riad a condamnat la moarte cinci bărbaţi pentru rolurile avute în uciderea lui Khashoggi. Un număr de 11 persoane fuseseră acuzate în total. Detaliile dispariției jurnalistului au șocat mapamondul, un raport ONU a sugerat că în această crimă este a fost implicat  prinţul moştenitor Mohammed bin Salman şi alţi înalţi oficiali saudiţi. Prinţul a negat acuzaţiile, dar a spus că îşi asumă „întreaga reponsabilitate ca lider în Arabia Saudită, mai ales pentru că asasinatul fost comis de indivizi care lucrau pentru guvernul saudit”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
493 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger