AcasăNews„Convoiul libertății”. Poliția din Ottawa intervine. Trump: „Nebunul de Trudeau a distrus...

„Convoiul libertății”. Poliția din Ottawa intervine. Trump: „Nebunul de Trudeau a distrus Canada”

Confruntată cu oponenții măsurilor sanitare care ocupă de o săptămână centrul capitalei Ottawa, poliția din Canada a înăsprit tonul. Autoritățile vor să pună capăt acestei prezențe a „Convoiului libertății” pe care o consideră „ilegală”.

„O manifestație ilegală și inacceptabilă”

În fața exasperării populației locale care a denunțat amenințările, care denunță amenințări și poluarea fonică provenind de la sute de camioane ale „Convoiului libertății”, șeful poliției din Ottawa, Peter Sloly, a promis că va „încheia această manifestație ilegală și inacceptabilă”, fără însă a furniza termene precise.

„Această manifestație este din ce în ce mai imprevizibilă și periculoasă”, a declarat Sloby la o conferință de presă.

De aproximativ o săptămână, capitala canadiană este scena unei mișcări de protest inițiată de șoferii de camioane pentru care vaccinul este obligatoriu pentru a trece granița dintre Canada și Statele Unite.

Sute de protestatari și zeci de camioane grele umplu centrul orașului Ottawa, după ce s-au numărat cu mile, la apogeul protestului din 29 ianuarie.

Trump: „Nebunul de Trudeau a distrus Canada”

Vineri, fostul președinte american Donald Trump i-a susținut pe protestatarii canadieni, spunând într-o declarație că „nebunul de extremă stânga Justin Trudeau a distrus Canada cu cererile sale lipsite de sens legate de Covid-19”.

Autoritățile canadiene sunt acum interesate de cei care „finanțează și permit această demonstrație ilegală și dăunătoare”, a indicat șeful poliției, scrie RT.

O campanie de strângere de fonduri pe GoFundMe a permis mișcării să adune până acum peste 10 milioane de dolari canadieni (6,8 milioane de euro). O parte din această sumă provine din Statele Unite, potrivit poliției.

Liderii mișcării camionagiilor au spus că nu au nicio intenție să elibereze străzile și că sunt pregătiți să reziste în fața autorităților până când premierul Justin Trudeau va da înapoi în ceea ce privesc regulile de vaccinare obligatorie.

Proteste similare sunt de asemenea în desfășurare sau planificate pentru sâmbătă, 5 februarie, în sudul Albertei, Winnipeg, Toronto și Quebec.

author avatar
Tudor Borcea