AcasăNewsConvoiul cu echipamente sanitare oferite de România Republicii Moldova a pornit la...

Convoiul cu echipamente sanitare oferite de România Republicii Moldova a pornit la drum. Orban, declarații (FOTO, VIDEO)

După ce zilele trecute câteva zeci de cadre medicale plecaseră din România către Republica Moldova, pentru a sprijini specialiștii de dincolo de Prut să gestioneze criza provocată de noul coronavirus și să trateze pacienții din spitalele din Chișinău, Bălți și Cahul, de la București a plecat, miercuri, un convoi de 20 de autovehicule cu echipamente de protecție și produse sanitare.

Este vorba, așadar, despre un nou demers menit să sprijine echipele care luptă împotriva COVID-19 în Republica Moldova. Prezent la plecarea convoiului din Piața Victoriei, alături de miniștrii de Interne și al Sănătății, dar și de șefii Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Dan-Paul Iamandi, premierul Ludovic Orban a adus în atenție un moment simbolic în privința acestui „act de fraternitate”. „Pe 6 mai 1990, în urmă cu 30 de ani, a avut loc trecerea liberă a Prutului, a frontierei dintre România și fosta Uniune Sovietică, o manifestație cunoscută sub numele de Podul de Flori. O manifestație la care au participat peste un milion de români de pe ambele maluri ale Prutului și care a fost simbolul legăturilor puternice de fraternitate, simbolul legăturilor puternice de-a lungul istoriei dintre românii de pe ambele maluri ale Prutului. Astăzi, când aniversăm 30 de ani de la acest moment simbolic, cu o încărcătură istorică și afectivă puternică, Guvernul României face un gest umanitar de solidaritate pentru cetățenii Republicii Moldova, pentru sistemul de sănătate din Republica Moldova, pentru a putea să îi ajutăm pe frații noștri de peste Prut într-o situație dificilă”, a menționat Orban.

Echipamentele sanitare – măști, combinezoane, dar și biocide -vor fi transportate cu camioane aparținând Ministerului Apărării Naționale și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Din câte a anunțat Ludovic Orban, „Guvernul României donează către cetățenii din Republica Moldova 500.000 de măști FFP 2, care sunt necesare pentru spitalele din Republica Moldova, donăm 25.000 de combinezoane, 200.000 de măști, medicamente 1.200 de flacoane de Plaquenil și 1.600 de flacoane de kaletra, care pot să asigure tratamentul pentru un număr dublu față de numărul de cetățeni din Basarabia, care sunt infectați cu COVID și, de asemenea, vom completa cantitățile necesare pe măsură ce va fi absolut necesară completarea acestor cantități. De asemenea, sunt cantități de biocide, 25.000 de litri de biocide, de asemenea peste 45.000 de litri de flacoane de spirt, viziere, ochelari, lucruri care sunt necesare pentru a asigura protecția personalului de sănătate”.

În cursul zilei de miercuri, camioanele vor ajunge la Iași, urmând ca „în cursul zilei de mâine, probabil în jurul orei 9:00 – 9:30 camioanele vor trece Prutul”, din câte a mai punctat prim-ministrul. Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, și Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, vior însoți convoiul umanitar destinat Republicii Moldova.


sursa foto: Facebook/ Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania

217 afisari

1 COMENTARIU

  1. Basarabia pământ sfant romanesc!
    Si acum moment artistic
    Basarabie Frumoasa
    (remake după Transilvanie Frumoasa)
    Basarabie frumoasa,ce frumoasa
    Pregateste-te mireasa,ce mireasa..
    Ca-ti aducem petitor, petitor
    Sântul nostru tricolor ??

    Sai Brasovule batrane,da batrane…
    Ca viu trupele romane,da trupele romane
    Sai si tu mai Fagaras,tu Fagaraşi
    Cas trupe de romanasi

    Sariti si voi Şapte Sate
    Sariti ca la ’77
    Sa se-auda-n Chisinau, la Chisinau
    Ca si-acolo-i neam de-al meu

    Sa se-auda-n Bucuresti,alo la Bucuresti
    ROMANIE SA TRAIESTI!
    Romanie sa traiesti, sa traiesti
    Si mai mandra sa-nforesti.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger