AcasăNewsConvertit la Islam, Cat Stevens canta cu Metallica pentru sirieni

Convertit la Islam, Cat Stevens canta cu Metallica pentru sirieni

Nume mari ale muzicii au sustinut, sambata, la New York, un concert cu ocazia ”Global Citizen Festival” care a pus anul acesta accent pe drama umanitara a celor stramutati de razboaie.

Difuzat in direct din Central Park, acest festival, inaugurat acum cinci ani, aduna artisti din intreaga lume, performantele de pe scena fiind asezonate cu materiale video si scurte discursuri. Editia din acest an a insistat pe solidaritatea in special cu refugiatii sirieni. Pe scena au urcat Metallica, Rihanna, Major Lazer, Demi Lovato, Ellie Goulding. Si legendarul muzician britanic Cat Stevens. Sau mai bine spus fostul Cat Stevens, actualul Yusuf Islam. Aceasta pentru ca, inca din 1977, Stevens s-a convertit la Islam, schimbandu-si, evident , numele. Yusuf Islam le-a cerut spectatorilor sa actioneze pentru ca nici o persoana sa nu fie ”stigmatizata” din cauza identitatii sale. Iar Rihanna le-a readus aminte fanilor ca si ea este o ”straina”, venind din Barbados. Refugiati din Siria si din Sudanul de sud au fost si ei invitati sa ia cuvantul la festival.

Viktor Orban vrea un oras gigantic pentru refugiati, in Libia

Premierul Ungariei a fost strafulgerat de o noua idee, la reuniunea ”Migratia de-a lungul frontierei balcanice” de la Viena.

Astfel, Orban a propus construirea unui oras de dimensiuni impresionante , pe coastele libiene, care sa-i gazduiasca pe refugiatii originari din tarile africane. Orasul, a aratat premierul maghiar, va servi la repartizarea acestor refugiati care solicita azil in tarile europene. Reprezentanti ai Romaniei, Albaniei, Germaniei, Bulgariei, Greciei, Croatiei, Serbiei si Sloveniei au participat, sambata, la acest summit, la care s-au dezbatutu consecintele inchiderii rutei migratorii din Balcani. Potrivit datelor agentiei Frontex, care gestioneaza frontierele exterioare ale UE, 1,83 milioane de refugiati au traversat ilicit frontierele UE anul trecut.

Merkel face pasul inapoi

Tot la Viena, cancelarul Germaniei, pana acum cunoscut pentru politica sa generoasa cu privire la emigranti, a insistat ca Europa sa accelereze lupta contra imigratiei clandestine.

”Vrem sa oprim acest tip de imigratie ramanand insa la inaltimea responsabilitatilor noastre umanitare”, a declarat Angela Merkel. ”Este necesar sa fie semnate acorduri cu tari terte, in special in Africa, dar si in Pakistan si in Afganistan (…) pentru ca devine clar ca cei care nu au dreptul sa ramana in Europa trebuie trimisi in tarile lor de origine”. Ruta balcanica, din Grecia cu destinatia Europa de Vest, a fost folosita de zeci de mii de emigranti pana in luna martie. Sute din ei incearca si astazi sa treaca frontierele, acum supravegheate strict si inchise cu garduri. Potrivit ONU, peste 300.000 de emigranti si refugiati au traversat de la inceputul anului Mediterana, pentru a ajunge in Europa, chiar daca inchiderea rutei Balcanilor si semnarea unui acord UE-Turcia, in martie, au contribuit la o scadere a sosirilor via Mediterana

author avatar
Tudor Borcea
143 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger