AcasăNewsConversia creditelor din franci elvetieni in euro

Conversia creditelor din franci elvetieni in euro

Cereti sfatul consilierilor de la mai multe banci inainte de a preschimba valuta creditului

Ratele la creditele in franci elvetieni sunt tot mai mari din cauza aprecierii acestei monede, iar o solutie ar fi conversia imprumutului in euro, insa exista si dezavantaje.

Cereti sfatul consilierilor de la mai multe banci inainte de a preschimba valuta creditului

Cei care si-au luat in urma cu patru-cinci ani credite in franci elvetieni, cu dobanzi avantajoase, au constatat intre timp ca ratele platite in lei sunt aproape duble, din cauza aprecierii monedei elvetiene.

Potrivit analistilor Conso,  bancile ofera in prezent posibilitatea conversiei valutare a creditelor, adica a preschimbarii monedei initiale a imprumutului in alta valuta, de regula in euro. Daca in 2007, de exemplu, un credit de 100.000 de franci elvetieni echivala cu 62.000 de euro, in urma cu un an valoarea ajunsese la aproape 100.000 de euro, pentru ca in acest an sa scada la 82.200 de euro.  Autoritatile elvetiene au anuntat ca au in vedere pastrarea paritatii de 1,2 franci elvetieni pentru un euro. Aceasta promisiune ar putea fi insa uitata in urma adancirii crizei din zona euro si a izbucnirii conflictelor in Orientul Mijlociu si intre China si Japonia. Valuta „de fuga”  in vreme de razboi este francul elvetian, care s-ar putea aprecia puternic in viitorul apropiat.

Avantaje si dezavantaje

Cei care decid sa-si preschimbe in euro creditul luat in franci elvetieni se pun la adapost de o eventuala apreciere a monedei elvetiene. Ei pot stabili impreuna cu banca fixarea nivelului datoriei la actualul nivel al cursului euro-franc.  Dezavantajul il constituie faptul ca, in cazul in care valoarea francului scade la nivelurile din 2007, clientii nu mai pot beneficia de aceasta reducere. De asemenea, este bine de stiut ca dobanzile la creditele in euro sunt mai mari ca la imprumuturile in franci elvetieni, deci rata lunara ar putea creste.

author avatar
Arpad Dobre
409 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger