AcasăNewsControlul marilor averi, vrajeala pentru populime

Controlul marilor averi, vrajeala pentru populime

Ia uitati-va ce de treaba face ANAF-ul cand vine  vorba despre marile averi: in cinci ani a incasat 2,6 milioane de lei de la persoanele fizice cu averi importante. Succes ca asta, mai rar!

Potrivit declaratiilor oficialilor ANAF,  activitatea de verificare a averilor a inceput in 2011, insa,  primii doi ani au fost necesari pentru a pune la punct cadrul legislativ. Abia din 2013, s-a trecut la verificari propriu-zise, iar in 2014 au mai fost angajati 180 de inspectori pentru cele 7 structuri teritoriale de control.

Scuze peste scuze

Oficialii ANAF spun ca rezultatele sunt cauzate de complexitatea verificarilor. De altfel, chiar in raportul citat se arata ca “in anul 2015, au fost initiate verificari fiscale prealabile documentare pentru un numar total de 349 de persoane fizice selectate, din care 319 contribuabili persoane fizice cu risc fiscal (PFRF) si 30 contribuabili cu averi mari (PFAM). Au fost analizate informatiile solicitate tertilor (banci, institutii care gestioneaza registre de evidenta a imobilelor si bunurilor mobile – terenuri, cladiri, autovehicule, nave, aeronave – oficiile registrului comertului, organe fiscale teritoriale), in vederea identificarii veniturilor obtinute de persoanele verificate si a compararii acestora cu veniturile declarate”. Daca ne gandim la programul si resursele implicate, nu e nici pe departe ceea ce ne asteptam…

Ca doar nu-i doare gura…

Programul ce viza marile averi a fost demarat in urma cu cinci ani, iar institutia a facut, anul trecut, o campania de mediatizare agresiva. Nu au lipsit, in schimb, mesajele dure de la varful institutiei. “Multi dintre cei care se plimba acum cu Ferrari sau mai stiu eu ce si n-au fost intrebati daca si-au fiscalizat veniturile sa se astepte la verificari”, declara, in 2014, potrivit presei, fostul sef al Fiscului. Pe parcursul anului trecut, campania de mediatizare a programului de verificare s-a amplificat, fiind anuntate, periodic, noi loturi de 20 sau 30 de persoane care intrau in vizorul Fiscului, si a culminat, in august, cand a fost demarat un alt program dedicat celor care nu pot justifica sume de la 50.000 lei in sus. Rezultatul l-ati inteles deja!

Doar doua posibilitati

Costel Casuneanu

Evident, rasolul ANAF in cazul marilor averi ar putea avea doar doua explicatii: ori marile averi au fost facute pe bune, cu Ferrari cu tot, ori posesorii de mari averi au fiecare cate o armata de avocati ca sa acopere foarte bine afacerile facute. Cum prima varianta ne intrece capacitatea intelectuala, inclinam spre a doua. Care ne duce la urmatoarea concluzie: ANAF mai are mult pana sa stranga specialistii care stiu sa demanteleze diversele cai de camuflare a felului in care se obtin munti de parale in Romania.

Cine cantareste averile?

Bittner

Poate nu stim noi, dar o categorie de care ANAF nu se atinge mai deloc este aceea a politicienilor. Poate nu au de ce, asa ca le dam noi o idee. Daca scobiti, mai anafistilor, prin declaratiile de avere ale acestora, veti vedea ca o buna parte dintre acestia au bijuterii si ceasuri sau obiecte de arta pana la vreo 20.000 de euro. Mai nimeni nu scrie acolo 20.001 euro, probabil ca e vreo lege in acest sens. Dar, intrebam noi ANAF-ul, cine evalueaza aceste obiecte? Apropitarul, desigur. Aha, atunci cum se face ca un senator are ceasuri, sa zicem, de 20.000 de euro, si cand dai nas in nas cu el, la vreo sindrofie, de incheietura mainii stangi i se balangane un ornic de 40-50.000 de euro?  Pai n-ar fi de vazut? Asa, sa stim si noi, plebeii, ce metoda de camuflare a paralelor grele e la moda zilele astea…

Dar pe la Cocos, Bittner, Hrebe s.a.m.d, a trecut ANAF-ul?

Geoana

Daca a facut-o, a facut-o foarte discret, pentru ca nu s-a auzit mai nimic prin targ. Daca n-au trecut, si asta pare varianta mai plauzibila, ne intrebam de ce? Mai toti baietii astia aveau de coada cate o tinichea de gen “evaziune fiscala”. Bun. Si de la acesti cetateni-model s-a recuperat ceea ce trebuia sau ei nu intra in categoria marilor averi? Da, cred ca astia intra in alta liga, la megaaveri, asa ca trebuie sa asteptam sa se infiinteze un megaANAF. Pana atunci, continuati vrajeala, noi inghitim abureala!

author avatar
National
881 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger