Cauta

Controlorul Finantelor Vaticanului, demis pentru spionaj

O afacere tulbure, in care se amesteca religia, politica si , evident, banii. Duminica, Vaticanul a informat ca l-a inlaturat pe primul sau ”controlor general” de finante, Libero Milone, care a demisionat in iunie fara explicatii, pentru ca si-a varat prea mult nasul in treburile Sfantului Scaun.

O explicatie destul de neconcludenta ce a intervenit la o saptamana dupa un interviu acordat de fostul controlor general in care a firma ca a fost impins sa plece din cauza investigatiilor sale ale unor activitati ilegale de la Vatican. ”Nu am demisionat voluntar, am fost amenintat ca voi fi arestat”, a denuntat Milone in cadrul acestui interviu oferit pentru patru media italiene si publicat pe larg de Il Corriere della Sera, noteaza Afp. Declaratii in urma carora Vaticanul a raspuns la cateva ore dupa publicarea lor de presa italiana. ”Biroul lui Libero Milone a recurs in mod ilegal la o firma externa pentru a ancheta vietile private ale membrilor Sfantului Scaun. Aceasta a alterat iremediabil increderea investita in Libero Milone care, in momentul in care a fost confruntat cu responsabilitatile sale, a acceptat liber sa-si dea demisia”, a comunicat Vaticanul care foarte rar isi comenteaza public afacerile interne.

”M-au impiedicat sa ajung la Papa”

Laic, expert contabil si finantist italian care a lucrat o buna parte a carierei sale la cabinetul de audi Deloitte&Touche, Milone a fost insarcinat, in mai 2015, sa inceapa in ”deplina autonomie si independenta” un control financiar al ministerelor Curiei si administratiile ce depind de guvernoratul Vaticanului.

Investigatiile lui Libero Milone au dus la scandalul VatiLeaks in care episcopi si cardinali sunt acuzati ca s au lacomit la banii credinciosilor si de proasta gestionare a administratiei Sfantului Scaun

Libero venea sa completeze o troica insarcinata cu modernizarea si controlul sistemului economico-financiar al Vaticanului, impreuna cu cardinalii George Pell si Reinhard Marx. Potrivit lui Milone, membri importanti ai Vaticanului voiau sa se opuna eforturilor de reforma financiara dorita de Papa Francisc. ”In cursul ultimelor 18 luni, am fost constant impiedicat sa-l vad, nu se dorea ca el sa afle anumite lucruri pe care le-am descoperit”, afirma Libero Milone.

Un anchetator prea curios

In timp ce un acord de confidentialitate il impiedica pe Milone sa ofere detalii cu privire la neregulile descoperite, acesta afirma ca necazurile sale au inceput in momentul in care a recurs la o firma din exterior pentru a verifica daca calculatoarele echipei sale nu erau spionate. In momentul in care a fost angajat, responsabilii Vaticanului au afirmat ca va fi ”complet independent” si va avea acces la toate documentele contabile ale micului stat. Si nu va da socoteala decat Papei Francisc. Insa Milone afirma ca Vaticanul l-a acuzat ca s-a folosit de aceasta firma pentru a-i spiona pe responsabilii Sfantului Scaun. ”M-au acuzat ca am cercetat de-o maniera improprie informatii cu privire la membrii Vaticanului. Apoi am aflat ca eram de sapte luni sub o ancheta a lor. Dar imi faceam doar datoria”, a spus el. In noiembrie 2015, descoperirea unui furt de date din calculatorul lui Libero Milone a declansat scandalul VatiLeaks. Un prelat spaniol a fost condamnat in aceasta afacere de catre un tribunal al Vaticanului pentru ca a divulgat informatii judecate ”confidentiale” de catre Sfantul Scaun.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version