AcasăNewsContributiile obligatorii la pensie si sanatate, majorate pentru PFA in 2014

Contributiile obligatorii la pensie si sanatate, majorate pentru PFA in 2014

Declararea veniturilor se face prin depunerea formularelor 600, respectiv 200, la administratiile financiare

Persoanele fizice autorizate (PFA) sunt obligate sa contribuie la asigurarile de pensii si cele de sanatate, iar din acest an, CAS va fi mai mare valoric, deoarece a fost majorat salariul mediu brut utilizat la fundamentarea asigurarilor sociale de stat.

Intreprinzatorii care opereaza ca PFA pot contribui, fara a fi obligati, la bugetul asigurarilor pentru somaj, la asigurarea in caz de accidente de munca si boli profesionale, precum si pentru concedii si indemnizatii. Pe de alta parte, o PFA este obligata sa achite contributii la pensii (CAS)  si la sanatate (CASS).

Declararea veniturilor se face prin depunerea formularelor 600, respectiv 200, la administratiile financiare

Plata  CAS

PFA trebuie sa achite o contributie de 31,3% din venitul declarat, care este de minimum 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si de cel mult cinci ori mai mare decat salariul mentionat. Acesta a fost stabilit la nivelul de 2.298 de lei in 2014, fata de 2.223 de lei in 2013. Asadar, in acest an, conform calculelor, cel mai mic venit pe care o PFA poate sa-l ia in calcul la plata CAS este de 804 lei/luna (fata de 778 lei/luna in 2013) si va avea de achitat minimum 252 de lei drept CAS (fata de 244 de lei/luna in 2013). Cat priveste suma maxima pe care o poate achita o PFA pentru CAS in 2014, aceasta este de 3.596 de lei/luna (putin probabil, dar atat permite legea, fara insa a obliga pe cineva sa si plateasca aceasta suma).

Declararea veniturilor

Declararea veniturilor care reprezinta baza lunara de calcul a contributiilor sociale se realizeaza prin depunerea la organul fiscal de domiciliu a unei declaratii (formularul 600) privind venitul asigurat la sistemul public de pensii,. Declaratia se depune, direct la registratura organului fiscal ori la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, sau online, in cazul contribuabililor care au un certificat digital calificat de semnatura electronica.

Cine scapa

Exista insa si PFA care nu sunt obligate sa plateasca CAS:

–         contribuabilii al caror venit net anual este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ( adica sub 804 lei);

–         persoanele asigurate ale sistemului public de pensii, pe baza salariului sau a ajutorului de somaj;

–         pensionarii;

–         persoanele care-si platesc contributiile  catre sisteme profesionale proprii de pensii (avocatii, personalul clerical).

Achitarea CASS

PFA sunt obligate sa achite 5,5% din venituri reprezentand contributia la asigurarile sociale de sanatate (CASS). Baza de calcul difera in functie de modul de impozitare a PFA, adica fie in sistem real, fie pe baza normei de venit:

  1. Impunerea in sistem real. Este vorba de venitul net anual, adica diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, mai putin cheltuielile reprezentand contributii sociale.
  2. Impozitarea la norma de venit . Se ia in calcul valoarea anuala a normei de venit, raportata la cele 12 luni ale anului, ce nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara (850 de lei/luna in prezent).

Plata contributiilor la sanatate se efectueaza anticipat, in cursul anului, trimestrial, in patru rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru. Atentie! La determinarea venitului anual ca baza de calcul a CASS nu se iau in considerare pierderile fiscale anuale.

author avatar
Arpad Dobre
9.084 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger