AcasăNewsContributii mai mari la pensie

Contributii mai mari la pensie

Declaratiile privind contributia la pensii trebuie depuse la administratiile financiare

Contributiile la asigurarile sociale (pensii) vor fi mai mari din martie, din cauza majorarii salariului minim si a celui mediu brut pe economie.

Declaratiile privind contributia la pensii trebuie depuse la administratiile financiare

Legea nr. 6/2013 a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2013, intrata in vigoare de cateva zile, majoreaza cu peste 100 de lei salariul mediu brut utilizat la stabilirea contributiei la pensie. Potrivit AvocatNet, in 2012 acest castig salarial era 2.117 lei, iar in 2013  este de 2.223 lei, ceea ce va determina si cresterea bazei de calcul a CAS pentru persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente.  Potrivit legii, acesti contribuabili au de platit CAS de 31,3% din venitul declarat, care trebuie sa fie de minimum 35% din salariul mediu brut sau maximum de cinci ori mai mare decat acest castig salarial.

Comparatii

In 2012, salariul mediu brut era stabilit la 2.117 lei, iar baza de calcul pentru CAS era de minimum 741 de lei si putea ajunge pana la maximum 10.585 de lei. In acest an, odata cu majorarea castigului salarial mediu brut la 2.223 de lei, venitul declarat la pensii va fi de minimum 778 de lei si de maximum 11.115 lei.

CAS minim si maxim

Majorarea bazei de calcul a CAS duce la marirea contributiilor minime sau maxime pe care persoanele fizice trebuie sa le plateasca pentru a se asigura in sistemul public de pensii. Astfel, daca in 2012, o persoana care se asigura in sistemul public de pensii trebuia sa plateasca la stat CAS de minimum 232 de lei,  in 2013 va plati minimum 244 de lei. Pe de alta parte,  suma maxima de plata la CAS in 2013 pentru persoane fizice este de 3.479 de lei, fata de 3.313 lei, cat se putea plati in 2012.

Contribuabili

Formularul pentru declararea bazei de calcul a CAS trebuie depus la administratiile financiare de:

–         intreprinzatorii titulari ai intreprinderilor individuale;

–         membrii intreprinderii familiale;

–         persoanele fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;

–         persoanele care obtin venituri din profesii libere;

–         persoanele care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla;

Exceptii

Potrivit AvocatNet, niciuna dintre persoanele mentionate anterior nu trebuie sa depuna declaratia pentru CAS, daca:

–         obtine si venituri salariale sau indemnizatii de somaj,

–         beneficiaza de una dintre categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.

author avatar
Arpad Dobre
388 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger