AcasăNewsContributia la pensie, platita la Fisc

Contributia la pensie, platita la Fisc

Contributia la pensie trebuie achitata la trezorerii din 1 iulie 2012

Din 1 iulie, anumite categorii de contribuabili isi vor plati „cotizatia” la pensie la unitatile Fiscului. Contributia nu poate fi mai mica de 741 de lei pe luna.

Contributia la pensie trebuie achitata la trezorerii din 1 iulie 2012

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat in dezbatere publica reglementarile privind contributiile la pensii. Astfel, din iulie, casele de pensii ar urma sa predea organelor fiscale din subordinea ANAF, in vederea colectarii, creantele reprezentand contributiile de asigurari sociale datorate de persoanele fizice, stabilite si neachitate pana la 30 iunie 2012. Incepand cu 1 iulie 2012, contributiile la pensii datorate de persoanele fizice se vor achita la unitatile din teritoriu ale Trezoreriei Statului.

Declararea venitului asigurat

Potrivit Codului fiscal, declararea veniturilor se realizeaza prin depunerea unei declaratii privind venitul asigurat la sistemul public de pensii. Astfel, declaratia respectiva (formular 600) se va depune in scris (sau online,  pentru posesorii de semnatura digitala) la trezorerie de catre:

–         intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale;

–         membrii intreprinderii familiale;

–         persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;

–         persoanele care realizeaza venituri din profesii libere;

–         persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla.

Juristii AvocatNet atrag atentia ca declaratia nu trebuie depusa de cei care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, someri sau de catre cei care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale sau din drepturi de autor si drepturi conexe.

Contributia minima si cea maxima

Potrivit instructiunilor de completare a formularului, venitul baza de calcul pentru calculul contributiei la pensii nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat (2.117 lei) si nici mai mare decat echivalentul a de cinci ori acest castig. Asadar, suma minima de plata va fi de 741 de lei/luna, iar cea maxima,  de 3.705 lei/luna.

 

author avatar
Arpad Dobre
1.272 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger