AcasăNewsContracte de petrol si gaze semnate in „umbra” razboiului din Siria

Contracte de petrol si gaze semnate in „umbra” razboiului din Siria

Marile strategii implica sacrificii, iar Siria plateste

Oamenii obisnuiti au obosit sa mai incerce sa inteleaga manevrele facute de marile puteri in privinta rezolvarii razboiului din Siria, ce a provocat o catastrofa umanitara fara precedent.

Pleaca americanii din Mediterana, intra rusii. Pleaca rusii din Siria, cu tot cu personal diplomatic si militar, se duc americanii.

Marile strategii implica sacrificii, iar Siria plateste

400 de soldati americani in Egipt

Miercuri, Ministerul rus al Apararii a anuntat ca a scos toti sovieticii din Siria. Sau, ma rog, asa au interpretat analistii occidentali, pentru ca rusii aveau o adevarata infrastructura in Siria de pe vremea Uniunii Sovietice. Motivul: sa nu pateasca vreunul ceva si sa fie nevoita Rusia sa raspunda „pe scara larga”! Joi, americanii au anuntat ca trimit 400 de militari in Egipt, pe langa cei 700 din Iordania, unde au sistemul antiracheta Patriot. Unii spun ca intre SUA si Rusia ar fi mari disensiuni, dar pe teren se observa o intelegere deplina, de tipul „pleaca ai nostri, vin ai nostri”! De parca Snowden ar fi „tradatorul de serviciu”, lasat inadins sa „defecteze”, ca sa aiba si China si Rusia sistemul de supraveghere al NSA, ca intr-o adevarata fratie globala.

Noua era a „cooperarii in privinta gazelor”

Sa-l paraseasca Putin pe prietenul Bashar? Pai, si-a vazut sacii-n caruta. I-a urcat la Forumul Economic International tinut la St.Petersburg. Acolo, cancelarul german, Angela Merkel, s-a adresat in plen spunand ca UE vrea cooperare apropiata cu Rusia. „Forumul este platforma majora pentru afaceri si politici, contribuie la globalizare”, a subliniat Merkel, ca sa se inteleaga bine miza. In prealabil, Rusia si China au facut un adevarat tur de forta in domeniul energetic. Beijingul a raportat ca importul de petrol iranian a crescut in mai cu 50%, fata de aprilie! Putin a anuntat contracte semnate de Rosneft cu ExxonMobil (SUA), Statoil (Norvegia) si Eni (Italia). A mai anuntat un parteneriat cu General Electric (SUA). „Aceasta este, de fapt, o noua era a cooperarii cu parteneri strategici”. „Strategia” mai include: Gazprom a semnat cu GDF Suez (Franta) un acord de extindere a gazoductului Nord Stream, ca sa ajunga si in Marea Britanie. Rosneft si China National Petroleum Corp. au semnat un acord pe 25 de ani, pentru export-import petrol. Gazprom, dupa ce a asediat Greece Public Gas Corp. ca s-o preia, s-a retras in ultimul minut, la „rugamintea UE”. Dupa muzica asta se valsuieste in Mediterana.

author avatar
Adina Mutar
545 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger