AcasăNewsContorizarea termica a apartamentelor devine obligatorie

Contorizarea termica a apartamentelor devine obligatorie

Directiva 2012/27/UE privind eficienta energetica, intrata in vigoare ieri, stabileste obligativitatea contorizarii termice a tuturor apartamentelor din Romania.

Repartitoarele de costuri montate pe calorifere scad factura la incalzire

Conform Directivei, intr-un interval de timp de pana la 18 luni, statele UE trebuie sa adopte acte normative pentru reducerea consumului energetic cu 20% pana in anul 2020. Documentul UE are in vedere atingerea cotei de reducere in toate domeniile energetice, fie ca e vorba de consumul  de energie termica sau de energie electrica. In prima etapa se are in vedere reabilitarea termica a tuturor cladirilor publice cu deficiente in acest domeniu, prin anvelopare termica si inlocuirea instalatiilor termice vechi. In paralel, Directiva cere statelor membre impulsionarea programelor de reabilitare termica a tuturor cladirilor (de locuit, de birouri, de productie etc.), publice sau private.

Repartitoare de costuri

In mod deosebit se are in vedere ca, pana in decembrie 2016, fiecare apartament sa aiba montat pe fiecare calorifer cate un sistem de repartitoare de costuri (contor electronic si robinet cu cap termostatat). Potrivit estimarilor specialistilor din UE si Romania, montarea acestor sisteme si anveloparea termica a blocurilor scad factura la incalzire cu 30-40% pentru fiecare apartament.

author avatar
Arpad Dobre
927 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger