AcasăNewsContinuă acțiunea de combatere a ambroziei de pe marginea drumurilor județene din...

Continuă acțiunea de combatere a ambroziei de pe marginea drumurilor județene din Ilfov

Continuă acțiunea de combatere a ambroziei de pe marginea drumurilor județene din Ilfov

Serviciul Județean de Dezinsecție și Ecologizare Mediu Ilfov: Astăzi echipele noastre acționează pe următoarele drumuri județene, pe care CJ Ilfov le administrează:

  • DJ 101 A (Lipia-Nuci)
  • DJ 401 D (1 Decembrie – Dărăști)
  • DJ 200 (Ștefănești – Dascălu – Gagu – Grădiștea)
  • DJ 402 (Gagu – Petrăchioaia – Măineasca)

Joi, 06.05.2022, Consiliul Județean Ilfov a demarat o acțiune de combatere a ambroziei de pe marginea drumurilor județene. Săptămâna trecută, Serviciul Județean de Dezinsecție și Ecologizare Mediu Ilfov a început operațiunea de tăiere, urmând operațiunea de erbicidare, în funcție de specificul fiecărei zone.

Acțiunea Consiliului Județean Ilfov trebuie completată de acțiuni similare în localități, precum și pe terenurile private unde apare ambrozia.

Conform legii nr. 62/2018:

,,(1) Proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, denumită științific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane”. Astfel că, potrivit legii, proprietarii terenurilor și administratorii drumurilor publice trebuie să desfășoare periodic, cel târziu până la 30 iunie, lucrări de întreținere prin cosire, smulgere, erbicidare sau folosind alte metode.

Primăriile sunt cele care trebuie să identifice terenurile cu ambrozie și să someze proprietarii să o distrugă.

Amenzile sunt cuprinse între 750 și 5.000 lei, pentru persoanele fizice și între 5.000 și 20.000 lei, pentru persoanele juridice.

Ambrozia este cea mai alergenică plantă din România. Din datele Societății Române de Alergologie şi Imunologie, unul din patru adulți şi o treime dintre copii suferă de rinită alergică.

author avatar
National