AcasăNewsContabilii și economiștii protestează în Piața Victoriei. Haosul din sistemul fiscal se...

Contabilii și economiștii protestează în Piața Victoriei. Haosul din sistemul fiscal se mută în stradă. Pretențiile antreprenorilor

Protestul denumit „Fără haos în legislaţia fiscală” se derulează luni în Bucureşti, până la ora 13.00.

Contabilii, economiştii şi antreprenorii spun că sunt nemulțumiți de „lipsa de transparenţă şi comunicarea deficitară a instituţiilor statului”.

Traseul manifestanţilor

Manifestanții s-au adunat în Piata Victoriei la ora 9.30, de unde au pornit în marș către sediul ANAF și apoi, la 10.45, spre Ministerul de Finanțe, unde o delegație a protestatarilor va fi primită la discuții.

„Într-o ţară în care mediul de afaceri ar trebui să fie susţinut şi încurajat, suntem martorii unei realităţi alarmante: lipsa de transparenţă şi comunicarea deficitară a instituţiilor statului, care par să adopte măsuri pe furiş, noaptea, fără consultare şi fără a ţine cont de impactul devastator pe care îl au asupra contribuabililor şi a afacerilor.

Acesta este contextul în care ne aflăm astăzi, un context în care haosul legislativ şi teroarea fiscală devin norma”, acuză reprezentanţii Patronatului Antreprenorilor Contabili din România (PACR).

Ce pretenţii au protestatarii

„1. Eliminarea e-TVA – Evaziunea fiscală nu este în raportările contabile și nici în e-urile ANAF-ului! Evaziunea fiscală este acolo unde nu e nimic, iar organele abilitate ar trebui să știe deja!

2. Eliminarea obligativității transmiterii facturilor B2C în sistemul e-Factura – Este un atac la viața privată a persoanelor fizice, o procesare a datelor cu caracter personal în mod nelegal și nejustificat.

3. Eliminarea schimbării caselor de marcat pentru QR Code – Nu este normal ca, după ce au fost schimbate toate casele de marcat din bani publici, să le schimbăm din nou, fără deduceri fiscale!

4. Revenirea la Legea Prevenției – Varianta anterioară legii 296/2023. Nu putem face afaceri sub presiune constantă, fără îndrumare și avertisment.

5. Vrem predictibilitate – Conform articolului 4 din Codul Fiscal, orice modificare să fie realizată cu cel puțin 6 luni înainte de intrarea în vigoare, în special când vorbim de modificări de taxe și obligații noi.

6. Respectarea dialogului social și a transparenței decizionale – Proiectele pentru OUG 69 și OUG 70 au stat doar două zile în transparență decizională și au fost aprobate fără dezbatere publică, cu aviz negativ de la CES.

7. Eliminarea declarațiilor redundante – De la 1 ianuarie 2025 toți contribuabilii sunt obligați la raportarea SAF-T, care conține toate tranzacțiile economice ale unei firme.

8. Modificarea termenelor pentru notificări în relația cu ANAF – Contribuabilul are termene stricte, în timp ce ANAF are un termen de răspuns de 45 de zile.

9. Compensarea concediilor medicale cu contribuțiile sociale – Nu mai putem împrumuta statul ani de zile și să plătim sănătate pentru concediile medicale!

10. Norme clare pentru E-transport”, transmit reprezentanții Patronatului Antreprenorilor Contabili din România (PACR).

author avatar
Andrei Ștefan
363 afisari

3 COMENTARII

  1. Eu am oprit firma. Mi SE pare CA tot CE SE urmareste Este amendarea so atat. Nu Mai transmit nici o factura p[tr ca totul e oprit. Ma orientez catre zona gri.

  2. Bolos tine cu Forta dreptei sa ii scada procentu’ lui Ciolacu.
    Ei chiar asa naivi sunt sa creada ca vor reduce evaziunea fiscala?
    Pai, ala care face evaziune nu da bon fiscal si nici nu are nevoie de e Factura !

  3. Bolos are cel putin un record…negativ, dupa 1989.
    A reusit sa scoata din sarite si in strada…contabilii.
    Cat au siluit ministrii legea fiscala, pana acum, tot nu au reusit performanta lui Bolos.Si mai zice ca a fost preot.Si lucifer a fost inger .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger