AcasăNewsConsumul moderat de bere imbunatateste memoria

Consumul moderat de bere imbunatateste memoria

Consumul moderat este echivalentul a 660 ml de bere pe zi, in mod constant

Un studiu efectuat in Romania de catre profesori si doctoranzi de la Iasi releva ca un consum moderat de bere favorizeaza procesul de memorare si stimuleaza atentia.

Consumul moderat este echivalentul a 660 ml de bere pe zi, in mod constant

Studiul a fost realizat la Iasi, in cadrul Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, de catre doctorandul Monica Bercea, pe un esantion de 29 de barbati, consumatori de bere, cu varste intre 18 si 64 de ani, subiectii consumand in mod obisnuit intre patru si 14 pahare de bere pe saptamana, un nivel acceptat de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Testele au fost realizate cu ajutorul neuroimagisticii de ultima generatie, care au permis:

–         analiza semnalelor obtinute prin scanarea creierului uman, utilizand fluxul sanguin (vizualizat prin intermediul unui aparat RMN functional);

–         profilarea comportamentala (realizata prin intermediul unui test de neuroassessment);

–         inregistrarea activitatii electrice de la nivelul scalpului (cu ajutorul unui neuroheadset, o casca speciala prin care s-a realizat electroencefalograma (EEG).

Informatii retinute mai usor

In urma consumului moderat de bere  (660 ml pe zi pentru barbati, 330 ml pe zi pentru femei), subiectilor le-a fost testata memoria si atentia, rezultatele fiind comparate cu ale persoanelor dintr-un grup-martor, care nu a consumat bere. Concluziile studiului indica faptul ca un consum moderat de bere poate favoriza procesele de memorare, prin incorporarea datelor recente in memoria pe termen lung. Desi studii anterioare realizate in strainatate indicau faptul ca alcoolul blocheaza capacitatea de retinere a informatiilor primite inainte sau dupa consumul de alcool, demersul oamenilor de stiinta romani a demonstrat contrariul. Memorarea presupune compararea informatilor noi cu altele deja acumulate, iar consumul moderat de bere favorizeaza acest proces.

Atentie sporita

Studiul de la Iasi a relevat si un alt aspect in cazul consumarii a cel mult 660 ml de bere pe zi, pe termen lung. Subiectilor care au consumat bere, precum si grupului-martor, li s-au proiectat diferite filme amuzante, iar dupa aceea, participantii la studiu au fost rugati sa povesteasca imaginile respective. Rezultatele au fost aproape identice, semn ca atentia nu a fost abatuta de consumul moderat de bere. Mai mult, scanarea cu ajutorul RMN functional a creierului celor care au baut bere a relevat ca acestia, fiind pusi sa rememoreze o amintire personala (autobiografica) sau impersonala (film vizionat) placuta, au prezentat pe ecranul aparatului o alocare de doua ori mai puternica a resurselor ce tin de atentie (evidentiata pe creier), fata de cei din grupul-martor.

Alte beneficii

Este bine de stiut ca berea:

–         nu ingrasa (47 kcal/100 ml bere cu alcool),

–         este sursa de antioxidati,

–         reduce riscul formarii de pietre la rinichi,

–         este bogata in siliciu si contribuie la prevenirea osteoporozei,

–         reduce riscul aparitiei bolii Parkinson,

–         poate asigura protectie impotriva bacteriei Helicobacter pylori, cauza aparitiei ulcerului,

–         reduce riscul aparitiei senilitatii.

author avatar
Arpad Dobre
221 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger