AcasăNewsConsultari fierbinti la Cotroceni: regiunile si constitutia

Consultari fierbinti la Cotroceni: regiunile si constitutia

Seful statului va discuta, marti, la Cotroceni, cu partidele si grupurile parlamentare despre revizuirea Constitutiei – proiect declarat neconstitutional, in anumite puncte, de catre CC – si despre reorganizarea administrativa – subiect care a starnit controverse diplomatice si dispute politice.

Presedintele a invitat partidele si grupurile parlamentare, pentru marti, la un dialog despre revizuirea Constitutiei si reorganizarea tarii. USL a fost invitat de la ora 14.00, iar PDL, UDMR, UNPR si minoritatile, de la ora 16.00, presedintele mentionand, in invitatie, ca fiecare delegatie poate avea cinci reprezentanti, informeaza Mediafax.

Conducerea USL a stabilit, luni, mandatul cu care se va prezenta, marti, la consultarile cu seful statului, Traian Basescu, caruia ii va transmite pozitiile sale conform carora revizuirea Constitutiei sa aiba loc in Legislativul viitor, iar desfiintarea actualelor judete este inacceptabila. De asemenea, presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca USL se va prezenta la Cotroceni cu 15 reprezentanti, cate cinci pentru fiecare partid component.

Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a declarat, luni, ca PDL asteapta motivatia Curtii Constitutionale pe tema revizuirii Constitutiei, pentru a vedea ce puncte pot fi reformulate si reajustate pentru a se ridica la exigentele Curtii.

Traian Basescu a transmis, in 9 iunie, Curtii Constitutionale proiectul legii de revizuire a Constitutiei, pentru verificarea respectarii dispozitiilor constitutionale privind revizuirea. Proiectul a fost transmis impreuna cu avizul Consiliului Legislativ.

Curtea Constitutionala a decis, vineri, ca sunt neconstitutionale anumite prevederi din proiectul legii de revizuire a Constitutiei trimis de seful statului. Judecatorii constitutionali au stabilit, printre altele, ca sunt neconstitutionale prevederile referitoare la eliminarea prezumtiei caracterului licit al averii, imunitatea parlamentara si ministeriala si componenta Consiliului Superior al Magistraturii.

Reorganizarea tarii este subiectul incendiar

Subiectul care a starnit cele mai aprinse dispute politice si controverse diplomatice a fost cel legat de reorganizarea teritorial-administrativa, idee lansata si sustinuta de seful statului.

Secretarul general al PDL, deputatul Ioan Oltean, preciza ca formula pe care actualii guvernanti o propun este trecerea de la 41 de judete la opt, ceea ce se inscrie in parametrii europeni si raspunde si cerintelor de absorbtie a fondurilor europene intr-un ritm mult mai ridicat si o valorificare mult mai eficienta a acestora. Intrebat care vor fi capitalele acestor opt judete, Oltean a raspuns ca este vorba de Cluj-Napoca, Brasov, Timisoara, Craiova, Constanta, Iasi, Ploiesti si Bucuresti.

Aceasta impartire a starnit nemultumirea reprezentantilor UDMR, precum si o serie de declaratii ale unor reprezentanti ai autoritatilor de la Budapesta.

Kelemen Hunor, presedinte al UDMR, a declarat ca formatiunea sa nu sustine reorganizarea in opt judete. Kelemen nu exclude posibilitatea ca locuitorii din Harghita si Covasna sa iasa in strada si sa protesteze pasnic fata de reorganizarea administrativ-teritoriala, apreciind ca protestul este un mijloc democratic prin care oamenii pot sa isi spuna parerea despre un lucru sau altul. Kelemen declara ca intentia UDMR este sa blocheze demersul de reorganizare initiat de PDL, folosind mijloace parlamentare, democratice, prin Guvern sau prin Parlament.

Presedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, a declarat ca UDMR Covasna se va folosi de toate mijloacele politice si de nesupunere civica de a lupta impotriva desfiintarii Tinutului Secuiesc. In replica, liderul PDL Covasna, Dan Manolachescu, a afirmat ca daca liderii UDMR doresc „un viitor Kosovo”, „macar sa spuna foarte clar de la inceput ca acesta este telul si stim cu totii ce avem de facut: ori punem toti mana pe arme, ori plecam cu totii catre alte zone, mai linistite”. Afirmatia a fost taxata de reprezentantii conducerii PDL, care au spus ca exista oameni care fac din dezbaterea pe tema reorganizarii tarii „o oportunitate pentru a-si manifesta instinctele nationaliste, primitive” si ca in coalitie se va gasi o solutie care sa fie acceptata de toata lumea in legatura cu reorganizarea.

Liderii opozitiei au cerut, pe de alta parte, organizarea unor referendumuri locale pentru a se stabili daca populatia sustine sau nu reorganizarea teritoriala.

Subiectul reorganizarii a starnit reactii politice din Ungaria. Proiectul de reorganizare administrativa a Romaniei ar fi o schimbare intentionata si inacceptabila a hartii etnice, a afirmat vicepremierul ungar Zsolt Semjen. Ambasadorul Republicii Ungare la Bucuresti, Oszkar Fuzes, a fost invitat, joi, la sediul MAE, ocazie cu care „partea romana si-a exprimat dezacordul fata de declaratiile publice din 15 iunie 2011 ale autoritatilor ungare referitoare la proiectul reorganizarii administrative„.

Ministerul ungar de Externe s-a declarat, luni, socat de o serie de incidente antimaghiare petrecute in orasul Alba Iulia, din Romania, potrivit unui comunicat citat de MTI. Ministerul a precizat ca, in ultimele zile, anumite cladiri care adapostesc institutii religioase au fost avariate, iar rectorul unui institut teologic si un alt etnic maghiar au fost atacati brutal in Alba Iulia.

Saptamanalul catolic maghiar Keresztalja, publicat la Cluj, a relatat luni pe site, in cursul zilei de sambata, „trei huligani romani aflati sub influenta alcoolului au aruncat cu pietre in Institutul Teologic Romano-Catolic si l-au batut pe rectorul Zoltan Olah cu bate de baseball, atunci cand a incercat sa-i fotografieze”.

Pe de alta parte, PDL va sustine la consultarile de la Cotroceni ca este nevoie urgenta de reorganizarea administrativ-teritoriala a tarii, a anuntat purtatorul de cuvant al partidului, Sever Voinescu, adaugand ca acest proces se poate realiza doar cu vointa intregii coalitii.

UNPR a anuntat ca va fi reprezentata, marti, la intalnirea de la Cotroceni, de Gabriel Oprea, Marian Sarbu, Cristian Diaconescu, Neculai Ontanu si Eugen Nicolicea, delegatia urmand sa prezinte pozitia formatiunii in legatura cu reorganizarea teritorial-administrativa a Romaniei.

 

author avatar
A.P. Redactor
208 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger