AcasăNewsConstituția? Un fleac, am ciuruit-o

Constituția? Un fleac, am ciuruit-o

Klaus Iohannis își pregătește terenul pentru a lua țara la subraț

8 decembrie. Ziua Constituției. Klaus Iohannis n-a rezistat ispitei de a ieși în față, pentru că trebuie să-și consolideze rapid poziția de președinte al României, de prim-ministru, de președinte al Camerei Deputaților, al Senatului și de lider al PNL. Altfel spus, trebuie să-și cimenteze poziția de monarh. Doar Patriarh nu poate fi, în rest poate fi orice vrea el, de la șef la Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi și până la Judecător Absolut al României, peste Ministrul Justiției și Procurorul General. În fond, n-ar fi nicio greutate să capete și funcțiile acestea, dar trebuie modificată Constituția. Cea actuală nu îi vine bine, e ca un maiou care ba îl strânge la subraț, ba e prea larg și flutură pe el ca o haină de căpătat.

Klaus Iohannis își pregătește terenul pentru a lua țara la subraț

Klaus Werner Iohannis putea alege orice zi în care să adreseze românilor un mesaj. Exact ca în vara lui 2018 când, ieșind de la slujba de duminică, a lansat înștiințarea că mai vrea un mandat la conducerea României și că își va depune candidatura. Chiar nu băgase de seamă că își începuse campania electorală cu un an înainte sau avea nevoie de o justificare?

Pretext cusut cu ață albă

Marele Înțelept de la Cotroceni a ales ziua de 8 decembrie pentru a vorbi românilor despre Constituție. Pretextul pare să fi fost că atunci se sărbătorește Ziua Constituției. În mod surprizător, președintele și-a adus aminte că există și o asemenea zi. Zic surprinzător pentru că, exceptând perioada scursă din noiembrie 2014 și până acum, nu a participat la vreo sărbătoare a țării. Ziua Națională nu, Ziua Drapelului nu, Ziua Limbii Române nu, Ziua Imnului Național nu, Ziua Unirii nu, nici a Unirii Bucovinei cu România. De data aceasta, Administrația Prezidențială a compus repede un mesaj, dar nu trebuie să vă așteptați la felicitări, așa cum se obișnuiește. În conținut, după un preambul care bate apa în piuă, ne trezim pe nepusă masă cu Iohannis care vorbește în nume personal, luând cuvintele din gura consilierilor.

Când înstiga la revoltă de care Constituție era vorba

Asta e așa, de ochii lumii, căci după formula de redactare e limpede că tot consilierii au trudit. Mâna cetățeanului Klaus Werner Iohannis ar fi scris „tranzițea”, „valori constituțonale”, „construcțea constituțonală”, „protecțea” și așa mai departe.

Atașament și alte vorbe

La un moment dat, intrăm în ceață. Mesajul devine confuz și e greu de lămurit dacă vorbesc consilierii în numele Marelui Gânditor sau acestuia i-a plăcut cum sună și și-a însușit cuvintele. „Înțelegerea profundă a semnificației și spiritului textelor constituționale, buna-credință și loialitatea constituțională presupun un atașament autentic față de principiile Legii Fundamentale”. Cred, totuși, că e opera acelorași condeieri, căci, după opinia mea, Klaus Iohannis nu se poate lăuda cu performanța că a înțeles vreodată spiritul textelor constituționale și nici cu atașamentul față de principiile Legii Fundamentale n-a stat grozav.

Un tandem care va intra în cartea de Istorie doar pe două rânduri și jumătate

Când a fost nevoit să semneze decretul de demitere a Laurei Codruța Kovesi, după un conflict constituțional constatat și sancționat de CCR, de care atașament sau principii o fi fost vorba?

Iohannis, când?

Klaus Iohannis chiar a înțeles semnificația Constituției? Când? Atunci când și-a abandonat statutul de mediator? Când s-a alăturat mulțimii și a instigat la revoltă sau când a dat buzna în ședința guvernului condus de premierul Grindeanu, în condițiile în care aceeași Constituție prevede că nu avea ce căuta acolo? Când a dat dovadă că a înțeles prevederile și valorile Legii Fundamentale? Atunci când s-a erijat în lider al unui partid politic? Când a cerut moțiune de cenzură împotriva Cabinetului Dăncilă? Când a cerut PNL să se pregătească de guvernare, știind deja rezultatul, când și-a arogat succesul moțiunii sau când a afirmat că o Românie normală este una fără PSD?

L-a lovit amorul?

Surpriza vine la finalul mesajului. „Orice demers de revizuire a Constituției va trebuie realizat cu maximă responsabilitate, obiectivul fiind acela de a avea o Lege Fundamentală modernizată, care să permită construcția unui edificiu statal puternic și eficient”. Deci, despre asta era vorba, despre modificarea Constituției, nicidecum despre semnificația zilei de 8 decembrie. Analizându-i evoluția ultimei luni, este clar ca bună ziua că cetățeanul Klaus Werner Iohannis are nevoie de revizuirea Constituției, în dorința lui de a stăpâni și de a controla tot. Vrea mai multă putere decât deține acum. „Ca Președinte al României, voi rămâne profund dedicat rolului constituțional de a veghea la respectarea Legii Fundamentale”, spune Chibzuitorul de la Cotroceni. Ciudat! După ce a tratat-o ca pe o târfă, acum s-a îndrăgostit de ea?

author avatar
Valentin Boeru
3.088 afisari

22 COMENTARII

    • Cugetari din putul gandirii abstracte , mult zgomot pentru nimic , taiat frunze la caini de pomana , articol in nota obisnuita a boerilor renegati ! Bleah ….!

      • Mare cugetator de parțuri, câte editoriale ai in palmares? Sau îți pute adevarul atât de rău încât te defectezi de tot și scuipi numai imbecilitati?
        Marș de pe pagină dacă nu-ți place,aerele de doct intr-ale jurnalismului nu te prind!

        • NU SUNT NICI UN ZEUS , sunt Afrodita Muma Padurii , Kostyuska Sugiuka din Tiraspol , daca vreti sa-mi vedeti nurii intrati pe facebook , CONSTANTIN MOLDOVEAN TIRASPOL , ne tutuim pana dimineata , sunt docta in matanii cu fruntea la buric si rozeta zdrentuita de la prelucrarile prin aschiere . Un mancurt matol vrea sa ma agate , mars , mocofane , nu -ti zdrangane lovelele la chimir , impotentule ……hihihihihihihihihi…..

      • Dupa revolutia din 89 , Constitutia adoptata de Adunarea Constituanta la 21 nov.1991 AFOST APROBATA prin Referendumul national de la 8 decembrie 1991 cu majoritate de 77,3 % din nr. de 10.948.468 de participanti la acest referendum . Ce electorat aveam in 1991 abia iesiti din bezna comunista ? FSN , PUNR si reprezentantii minoritatilor , altele decat cea maghiara AU VOTAT PENTRU , PNTCD , PNL si UDMR S-AU PRONUNTAT IMPOTRIVA . Peste 12 ani , in 2003 , Constitutia A FOST REVIZUITA prin adoptarea Legii de Revizuire a Constitutiei Romaniei si aprobata prin Referendumul national din 18-19 oct.2003 , intrata in vigoare la data de 29 oct.2003 , data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei . La 13 nov. 1995 , Camera Deputatilor a adoptat propunerea legislativa privind proclamarea Zilei Constitutiei pentru data de 8 decembrie . Plenul Senatului a aprobat , la 5 dec.1995 , initiativa legislativa a Camerei privind proclamarea Zilei Constitutiei Romaniei ( Legea 120/8 dec. 1995 ). De 16 ani ne invartim in cerc cu actuala Constitutie , ea nu reflecta cerintele actuale ale societatii romanesti , experti si parlamentari cu pregatire juridica temeinica trebuie sa lucreze pentru elaborarea unor modificari stringente si o atenta revizuire a actualei Constitutii , in deplina concordanta cu vointa poporului roman . Art. 150- Revizuirea Constitutiei poate fi INITIATA de Presedintele Romaniei la propunerea Guvernului , de cel putin O PATRIME DIN NR. DEPUTATILOR SAU AL SENATORILOR PRECUM SI DE CEL PUTIN 500.000 DE CETATENI CU DREPT DE VOT . Art . 151- Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat CU O MAJORITATE DE CEL PUTIN DOUA TREIMI DIN NUMARUL MEMBRILOR FIECAREI CAMERE . Sa speram ca alegerile parlamentare din 2020 VOR NETEZI DRUMUL UNEI CONSTITUTII EUROPENE MODERNE , IN CONFORMITATE CU CERINTELE SI IDEALURILE ACTUALE ALE POPORULUI ROMAN !

  1. Nu poate fi Patriarh?
    Ei …bine, poate ii va trece prin minte sa distruga biserica ortodoxa.
    Asa cum gandeste sa distruga PSD, SIIJ,etc.

        • NU ma spovedesc politicienilor , daca ai pacatuit si te-ai spovedit la PZDY , baga-te iute sub sutana si molfaie niste incantatii ritmice sa fuga necuratul ….hihihihihihihi….

          • Kostya , tu vorbesti de calitati ? Crezi ca nu stim ca te deghizezi in Ioana M.? Baga textul cu ” Asa se vorbeste cu o femeie ?” , sa lacrimeze audienta …..hihihihihihihi…..

  2. De ce vă mirați bă? Ceaușescu nu era la fel? Preș.de țara,de sindicate,de M.A.N.,al Forților Armate,al cam orice pe timpul lui! Cu ce diferă Clown de Ceașcă? Răspuns:Ceașcă nu avea 6-7 case!La fel și pe Clown/ Ceaușescu îl durea în cur de legi și constituție și drepturili omului.

    • Mentionez ca sunt democrat autentic de pe malul stang al Nistrului , mint de ingheata apele si savurez non-stop tacticos prajiturele govno cu mot !

  3. Domnule presedinte, ati promis aflarea adevarului in cazul 10 august, eu am fost in piata atunci, am crezut in democratie, dreptate si adevar. Iata ca aveti acum toate parghiile sa actionati, sa ne faceti dreptate noua celor batuti si gazati, v-am votat cu toata increderea si asteptam sa va tineti de promisiunea facuta, vrem dreptate, ce mai cauta in functii publice coordonatorii interventiei din 10 august? Savulescu, Galateanu & CO sefii jandarmeriei de atunci? Ii platim din banii nostri sa ne bata iar la urmatorul miting?

  4. Victimele din 10 august ,niste derbedei,lichele si batausi.Mai iesiti la manifestatii ,,pasnice”si o luati iara pe coaja!!!Vaicariti-va cat vreti,ce faceti voi e anarhie,impreuna cu individul jegos cu geaca rosie printre demonstranti.

    • O teza draga mie este cea a senatoarei ( contemporana cu noi ) , Elena Mizulina : -apararea initiativelor care impun noi restrictii si ingradiri libertatilor cetatenilor , condamnarea numarului excesiv de drepturi care restrictioneaza libertatile cetatenilor . Cum sa nu-mi vibreze pipota la asemenea cugetari : ” Interdictia face o persoana cu adevarat libera . Ce sunt drepturile ? Sunt cea mai mare lipsa de libertate ( ????? ) . Cu cat avem mai multe drepturi , cu atat mai putin suntem liberi , deoarece drepturile , spre deosebire de interdictii , presupun ca trebuie sa actionezi si s-o faci numai in modul in care este prevazut de lege . Sa completati documente , sa le depuneti undeva , mergeti la instanta – adica o intreaga serie de actiuni , iar rezultatul – NU MAI ESTI LIBER . Ca sa obtii ceva trebuie sa faci o multime de lucruri . De aceea NU NE TREBUIE REGLEMENTAREA DREPTURILOR OMULUI . Prin urmare , CU CAT MAI MULTE DREPTURI EXISTA , CU ATAT MAI MARE ESTE LIPSA DE LIBERTATE ( ????? ). Sistemul de interdictii este important pentru internet ca sa limiteze influenta nociva asupra populatiei . Persoanele care sunt cele mai ascultatoare fata de lege sunt cele religioase , deoarece religia impune autocontrol ” . Da , nu ne intereseaza drepturile naturale ( jus naturale ) , inviolabilitatea persoanei acordata inca de la nastere , proprietatea privata , etc . Cei mai liberi oameni sunt cei dintr-un regim totalitar , pentru ca ei stiu clar ce li se permite si ce nu le este permis . Intr-un spatiu foarte mic ei sunt liberi , o persoana detinuta in inchisoare este libera in propria celula ( ????? ). Nu-i asa ca v-a placut ? Mentionez ca , prin august 2013 , circula o petitie pe internet cu peste 60 de mii de semnaturi pentru examinarea psihiatrica a Elenei Mizulina .

  5. Piroane , asa este , multi electricieni se cred Lech Walesa , daca toate mustele ar face miere …..?!

  6. Să moară de ciudă BOLȘEVICII .. 17% a primit Dăncilă ? 22 % ? Imagini trucate ..mă uit la cetățeanul în verde ..are o mână de uriaș :)))) În fine v-a traso sasul haa haaa !

  7. Sunt o persoana optimista in general, dar, ce ne facem oameni buni, mai mult de jumatate de tara a fost nevoita sa l aleaga iar presedinte pe acest domn….a fost ales ca nu a avut contracandidat…noroc ca nu ai voie decat 2 mandate…pana atunci sa fin sanatosi inca 5 ani..

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger