AcasăNewsConsiliul Concurentei, atac la produsele naturiste

Consiliul Concurentei, atac la produsele naturiste

Reclamele care ne bombardeaza in fiecare zi depre produsele de slabit, naturiste sau cele care privesc medicamentele care se pot elibera din faramcii fara prescriptie medicala vor fi luate la puricat de reprezentantii Consiliului Concurentei. Acestia au declart ca au inceput un control fara  precedent pe piata farmaceutica din tara. Acestia sustin ca producatorii risca sanctiuni drastice.

Consiliul Concurentei a anuntat, ieri, ca a declansat o analiza privind productia si comercializarea medicamentelor eliberate fara prescriptie medicala si a suplimentelor alimentare care se pot obtine usor in farmacii dupa ce privesti din fotoliu o reclama si iti doresti sa slabesti ca ”fata din poza”. Reprezentantii institutiei sustin ca ”in cadrul acestui studiu vor fi analizate conditiile structurale ale pietelor, relatiile contractuale existente intre diferiti actori ce desfasoara activitati in sectorul productiei si comercializarii medicamentelor eliberate fara reteta/suplimentelor alimentare”, a anuntat autoritatea de concurenta. In cazul in care vor fi identificate disfunctionalitati care afecteaza mediul concurential, Consiliul Concurentei va putea propune modificarea sau revizuirea reglementarilor existente, va putea emite clarificari sau atentionari catre mediul de afaceri sau administratia publica. Toate aceste demersuri vor fi facute pentru a proteja interesele consumatorilor. De asemenea, in situatia in care descopera indicii, autoritatea de concurenta poate declansa investigatii privind posibila incalcare a legii.

Interesul  consumatorului

“Sectorul farmaceutic este foarte important pentru noi. Am colaborat foarte bine cu institutiile din domeniu, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Ministerul Sanatatii si Agentia Nationala a Medicamentului, cu care, de altfel, vom colabora in continuare pentru dezvoltarea unor noi reglementari privind obligatia de serviciu public”, a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu. Acesta spune ca a recomandat ca preturile medicamentului generic si cel inovativ iesit de sub brevet, sa fie aproape la acelasi nivel. Mai mult, la propunerea Consiliului, s-a introdus obligatia de a asigura stocuri de medicamente atat producatorilor, cat si distribuitorilor, iar farmaciile au obligatia de a transmite distribuitorilor comenzi justificate si de a le onora catre pacienti in termen de 24/48 ore. Mai mult, dupa mai discutii a fost eliminat criteriul geografic care impiedica deschiderea de noi farmacii, fapt care a condus la imbunatatirea accesibilitatii pacientilor la servicii farmaceutice.

author avatar
Ramona Feraru
95 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger