AcasăNewsConflictul Japonia-China produce pagube de 340 de miliarde de dolari

Conflictul Japonia-China produce pagube de 340 de miliarde de dolari

Pescadoarele au invadat „pasnic” insulele, pe care au fost arborate drapele ale Chinei

Criza dintre China si Japonia privind Insulele Senkaku/ Diaoyu costa peste 340 de miliarde de dolari pe an, valoarea relatiilor comerciale dintre cele doua state.

Pescadoarele au invadat „pasnic” insulele, pe care au fost arborate drapele ale Chinei

China a livrat anul trecut catre Japonia bunuri si servicii in valoare totala de 148,3 miliarde de dolari si a importat produse japoneze de 194,6 miliarde dolari.

Mai distructiv decat cutremurul din martie 2011

Protestele din China la adresa Japoniei s-au inmultit, actiunile manifestantilor luand forma unor manevre militare. Cele peste 1000 de pescadoare care au invadat practic insulele revendicate de China sunt insotite de 11 nave militare, de patrulare si supraveghere, in timp ce navele japoneze sunt gata sa intervina in orice moment. Pe uscat, in China, fabricile si magazinele japoneze sunt atacate de protestatri. Retailerul japonez Fast Retailing a inchis temporar 42 de magazine din China si a inregistrat scaderi puternice pe Bursa de la Tokyo. Seven & I Holdings a inchis 211 magazine din China, iar Jusco alte 30. Asociatia Dealerilor de Automobile din China a anuntat ca protestele vor afecta vanzarile locale ale Toyota, Nissan si Honda mult mai sever decat cutremurul devastator din martie 2011.

Declaratii belicoase

In timp ce Japonia anunta pagube materiale masive,  Germania, SUA si Coreea de Sus au inregistrat o crestere de 10% pe piata auto din China. Si conflictul nu pare sa se calmeze. Ministrul chinez al Apararii, generalul Liang Guanglie, a declarat ca tara sa isi rezerva dreptul de a lua „masuri suplimentare”. Declaratia a fost facuta alaturi de ministrul american al Apararii, Leon Panetta, care, dupa o vizita scurta la Tokyo a sosit la Beijing pentru a convinge cele doua tari sa-si rezolve pasnic disensiunile. Liang a  reafirmat suveranitatea Beijingului asupra insulelor disputate.

author avatar
Adina Mutar
249 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger