Cauta

Conflict Serbia-România de la un transport de arme pe Dunăre

Autorităţile române ar fi blocat un transport de tancuri şi vehicule blindate dinspre Rusia către Serbia, a anunțat un oficial sârb care a spus că Bucureștiul a încălcat Convenţia privind regimul navigaţiei pe Dunăre. Împiedicarea livrării  ar fi  legată de un ordin direct din partea conducerii NATO, spune publicaţia rusă Moskovskii Komsomoleţ.

Acuzaţii fumigenă cu miros de Kremlin

Este vorba de un transport de 30 de tancuri T-72B3 şi 30 de vehicule blindate BRDM-2. “Tancurile şi vehiculele blindate au fost reparate şi modernizate, dar a apărut o problemă cu transportul lor. Cea mai ieftină cale de transfer dinspre Rusia către Serbia este pe Dunăre. Dunărea este o arteră de transport internaţional, iar Serbia şi Rusia sunt părţi ale Conveniei din 1998 privind regimul navigaţiei pe Dunăre. Articolul 27 al Convenţiei prevede că un stat poate inspecta o încărcătură transportată prin sectorul său al Dunării, dar nu poate împiedica trecerea ei. Această prevedere se aplică oricărui tip de încărcătură, atât civilă, cât şi militară. Nu există nicio prevedere în Convenţia Dunării care să interzică un transport legal şi convenit de arme de-a lungul Dunării“, a declarat Miroslav Lazanski, ambasadorul Serbiei în Rusia. Agresiv este fostul ofiţer de contrainformaţii (colonel), sârbul Ljuban Karan, care denunţă că „Ei și-au extins atacurile frontale, participând la activități anti-sârbeşti și atrăgând state membre NATO, cu care avem încă relații oneste. Astfel, România a avut sarcina de a împiedica transportul pe Dunăre al tancurilor și vehiculelor blindate modernizate, deși acest lucru contravine dreptului internațional”. Informaţiile au fost preluate rapid de agenţia sârbă de ştiri Informer, Sputnik şi balkanist.ru, numai că zisele reclamaţii din Serbia nu oferă detalii despre reacţia părţii române sau  unde şi când ar fi fost blocat convoiul. Prin deducţie logică şi diplomatic s-ar înţelege că România a blocat Rusia pe Dunăre- riscante afirmaţii  tocmai din partea unui ambasador. În fine,  autorităţile ruse au anunțat că toată tehnică militară a fost transportată pe cale aeriană, ajungând la Belgrad pe 23 iulie. Convenția privind transportul gratuit pe Dunăre a fost încheiată la Conferința de la Belgrad din 1948. Potrivit predeverilor, URSS, Ungaria, Cehoslovacia, România și Iugoslavia (din care s-a desprins Serbia) au dreptul la liberă circulaţie și la comerț pe Dunăre.

Ultimele stiri

  • Exodul milionarilor din Marea Britanie. Câți vor pleca în acest an
  • Deminarea Ucrainei, de la greblă la dronă
  • Statistici 2025: Aplicațiile de meditație în România – creștere, impact și rol pentru echilibrul mintal
  • Cum poate crește Bolojan în ochii poporului
  • Liderul AUR acuză: „Nesimțire fără margini la CCR/Judecătorii Curții Constituționale sfidează românii și logica austerității”
  • Minerale esențiale: acordul SUA-Ucraina, la fel de subțire ca hârtia pe care a fost scris
  • UPDATE/ULTIMA ORĂ: Călin Georgescu, trimis în judecată
  • Sluga Nicușor Dan ne bagă în război cu Rusia!
  • Aviația și ușa lui Păcală!
  • PNL lovește în femei și tineri: un partid de bătrâni care calcă în picioare viitorul României
  • Exit mobile version