AcasăNewsConferința Bucharest Model NATO. Aici se pregătesc liderii lumii moderne de mâine!

Conferința Bucharest Model NATO. Aici se pregătesc liderii lumii moderne de mâine!

Grupul Organizatoric Bucharest Model NATO a desfășurat un eveniment special, în perioada 24-27 februarie, în cadrul celei de-a 9 ediții. Acesta vizează simularea unor întâlniri la nivel înalt, negocieri și solutionări de crize cu menirea de a familiariza  și ajuta adolescenții să își dezvolte cunoștințe utile în domeniul diplomației, strategiei, politicii și securității, ridicându-și nivelul de conștientizare asupra problemelor ce apar atât la nivel național, cât și global.

Conferința Bucharest Model NATO (BMNATO) este oportunitatea oferită tinerilor care doresc să învețe și să se dezvolte. În cadrul evenimentului elevii au reprezentat țări membre NATO, fiind împărțiți pe comitete organizate după modelul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord.

Participanții au luat parte la dezbateri legate de securitate, apărare și diplomație. La eveniment au participat personalități marcante, precum domnul Shane Dixon, adjunctul Ambasadorului Statelor Unite ale Americii, domnul Sebastian Burduja, Președinte al Partidului Național Liberal Sector 1, domnul Jamie Baron, Comandant Adjunct NFIU ROU și multi alții. Evenimentul a fost găzduit de Palatul Parlamentului și s-a desfășurat de-a lungul a patru zile.

Ediția precedentă a beneficiat de invitați de marcă precum domnul Mircea Geoană, Secretar General Adjunct NATO, domnul Ludovic Orban, fost Prim Ministru al României, domnul Alex Șerban, Fondator al Consiliului Euro-Atlantic, doamna Juxhina Sotiri Gjoni, Președinta Asociației Tinerilor din Tratatul Atlanticului, domnul James Townsand, Președintele Asociatiei Tratatului Atlantic.

La ediția din acest an, participanții au lucrat în șase comitete multilingve, având  prilejul să experimenteze aspectul multicultural al NATO. Limbile alese au fost: româna, engleza, franceza și germana.

Această ediție BMNATO a reprezentat apogeul tuturor celor precedente, fiind o oportunitate relevantă  pentru elevii de pretutindeni de a-și dezvolta abilitățile de leadership, comunicare, lucru în echipă, de a învăța să își susțină ideile și, cel mai important, de a înțelege principiile diplomației și ale problemelor politico-economice ale lumii.

Alexandra Dedu, General Manager al acestei conferințe, ne-a declarat că acest eveniment este unic în lume, vizând o simulare a organizatiei mama (NATO). BMNATO a debutat acum 8 ani, acum avand loc a 9-a ediție.  ”Am avut șansa să organizez această conferință. Eu cred ca este un moment vital pentru omenire să învățăm ce înseamnă leadership, diplomație, valori comune. Acum putem să ne unim, noi, tinerii, viitorul acestei lumi, să ne conectăm, să devenim liderii de care are nevoie lumea de mâine.  Conferința își propune să facă un schimb de informații si experiențe, să ofere tinerilor un spatiu pentru idei. Pe scurt, să unească  liceeni pașionați de același lucru.  Diplomatia, politica, strategia nu se învață la școală. In simulările noastre, fiecare licean reprezinta o țară membra NATO, si trebuie să fie diplomat. Tinerii își doresc pacea, si ne dorim ca ei sa creasca într-o lume sigură.

Alexandru Costea, Manager de Dezvoltare la BMNATO, tocmai venit de la concursul international de robotică, reprezentând echipa națională, care este campioană a lumii, ni se dezvăluie, în exclusivitate: ”Da, tocmai m am intors din Libia unde am repurtat o mare victorie cu echipa de robotica, dar m-am implicat activ si în organizarea celei de-a 9-a ediție a Bucharest Model NATO. Mă simt onorat să fiu din nou aici. Cu fiecare noua ediție, se simte cum creste calitatea acestor evenimente și a delegaților prezenti. Pe măsură ce ne apropiem de cea de-a 10-a ediție, aniversarea BMNATO, realizam necesitatea incluziunii pentru a deveni multiculturali prin conducerea comitetelor în diferite limbi.”

Shane Dixon, adjunctul misiunii diplomatice a SUA, în România, s-a aratt entuziasmat de organizarea acestei conferințe dedicate tinerilor : ”Sunt bucuros să mă alătur acestei conferințe, Conferința aceasta este un exemplu de implicare a tinerilor în construirea viitorului. Avem exemple de curaj și dăruire în istoria SUA, care ar putea fi un model și pentru România. De exemplu, tinerii afro-americani care au vrut să schimbe istoria SUA, care au luptat împotriva segregării în școli, pentru o șansă la educație pentru fiecare tânăr american. De multe ori, educația te ajută, dar de cele mai multe ori, curajul nu se învață la școală.

NATO este, după cum știm toți, o organizație defensivă de securitate care luptă pentru libertate, pe principii democratice. De aceea, tinerii de astăzi au nevoie de implicare, de schimbare, de construire a viitorului. Noi trebuie să facem față permanent atat provocărilor, cat si amenințărilor. Vedem ce se întâmplă zilele acestea în Ucraina, unde o țară este agresată de alta. Sunt impresionat de modul în care este organizată această conferință, care contribuie esential la dezvoltarea tinerilor. Este o inspirație pentru viitorul societății moderne”.

author avatar
Andrei Coman