AcasăNewsConditii pentru obtinerea tichetelor electronice de vacanta

Conditii pentru obtinerea tichetelor electronice de vacanta

Angajatii la stat pot beneficia de vacante platite de angajatori

Persoanele care lucreaza cu contract de munca la institutii publice, societati de stat, regii autonome sau companii cu capital majoritar de stat pot beneficia din aceasta saptamana de tichete (vouchere) de vacanta in valoare de maximum 5.400 de lei.

Angajatii la stat pot beneficia de vacante platite de angajatori

Legea nr. 94/2014 pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanta a intrat in vigoare de astazi. Ordonanta stabileste, inca din titlu, ca tichetele respective se vor numi vouchere de vacanta.

Beneficiari

Beneficiari ai acestor vouchere pot fi angajatii care sunt  incadrati prin incheierea unui contract individual de munca. Legea  94/2014 stabileste ca pot primi vouchere de vacanta angajatii din:

–         institutiile publice si institutiile publice locale indiferent de sistemul de finantare si subordonare, inclusiv cele care se finanteaza integral din venituri proprii,

–         regiile autonome,

–         societatile la care statul este actionar unic sau actionar majoritar,

–         societatile si companiile nationale.

Valori nominale si cuantum total

Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariatilor sub forma de vouchere de vacanta reprezinta contravaloarea a sase salarii de baza minime brute pe tara, pentru un salariat, in decursul unui an fiscal. Aceste „bonuri” de valoare se emit numai in sistem online, valorile lor nominale fiind de 10, 20, 30, 40 si 50 lei. De la 1 iulie, salariul minim brut pe tara este de 900 de lei, astfel ca angajatii pot  beneficia de vouchere in valoare de maximum  5.400 de lei in decursul unui an.

Restrictii

Angajatul caruia i se acorda vouchere de vacanta nu mai beneficiaza de prima de vacanta sau de bilete de odihna in cursul anului fiscal. .Societatile nationale, companiile nationale si societatile la care statul este actionar unic sau actionar majoritar, precum si regiile autonome, indiferent de forma de coordonare/subordonare, pot acorda angajatilor proprii prime, cu ocazia plecarii in concediul de odihna, dar numai sub forma voucherelor de vacanta. Potrivit legii, se interzice unitatilor de turism acordarea unui rest de bani la voucherul de vacanta. Contravaloarea serviciilor turistice ce se situeaza peste nivelul voucherelor de vacanta se suporta de catre salariat.

Precizari

Conform legii, pot oferi servicii turistice achitate cu vouchere de vacanta operatorii economici cu activitate de turism din Romania, autorizati de Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) . De asemenea, pot intra in sistemul acesta si agentiile de turism licentiate si care accepta vouchere de vacanta ca modalitate de plata. Comisionul perceput de agentiile de turism nu poate depasi 10% din valoarea pachetului de servicii. ANT va plati contravaloarea voucherelor catre hotelieri sau agentii de turism doar dupa prestarea serviciilor de turism.

author avatar
Arpad Dobre
860 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger