AcasăNewsConditii obligatorii la deplasarea in strainatate a minorilor

Conditii obligatorii la deplasarea in strainatate a minorilor

Minorii de peste 14 ani pot pleca in strainatate doar insotiti de parinti, tutori sau alti reprezentanti legali

Peste 1.500 de minori care urmau sa se deplaseze in strainatate au fost intorsi de la frontiera in acest an, din cauza nerespectarii  conditiilor legale pentru a calatori in alte tari.

Minorii de peste 14 ani pot pleca in strainatate doar insotiti de parinti, tutori sau alti reprezentanti legali

Vacanta mare a inceput si, comparativ cu oricare alta perioada a anului, numarul cetatenilor romani minori care calatoresc in strainatate se tripleaza in perioada verii. Conform precizarilor Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, pentru efectuarea formalitatilor la iesirea din tara a cetatenilor romani minori sunt necesare o serie de documente care trebuie prezentate de catre parintii sau de catre insotitorii minorului sau minorilor. Conform legislatiei in vigoare, copiii pot calatori in strainatate numai insotiti, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali.

Documente si declaratii

Politistii de frontiera permit iesirea din tara unui cetatean roman minor numai daca este insotit de o persoana majora. Minorul trebuie sa fie titular al unui document de calatorie individual (pasaport sau carte de identitate) si poate calatori in strainatate in urmatoarele conditii:

  1. Calatoreste insotit de ambii parinti.
  2. Calatoreste impreuna cu unul dintre parinti, numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte, din care rezulta acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei, statul (statele) de destinatie, perioada deplasarii ori face dovada decesului celuilalt parinte. Declaratia celuilalt parinte nu mai este necesara, daca acela este decazut din drepturi sau este dat disparut.
  3. Calatoreste impreuna cu unul dintre parinti, daca parintele insotitor dovedeste ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila.
  4. Calatoreste insotit de o alta persoana fizica majora, care prezinta extrasul de cazier judiciar si o declaratie a ambilor parinti sau a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat minorul, document care cuprinde:

a)    acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective;

b)   statul (statele de destinatie);

c)     perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria;

d)   datele de identitate ale insotitorului respectiv;

e)    extrasul de cazier judiciar al insotitorului.

Intreruperea calatoriei

Politistii de frontiera vor intrerupe calatoria minorului, chiar daca sunt indeplinite conditiile mentionate anterior, in urmatoarele situatii

–  insotitorul este cetatean strain si nu dovedeste ca are dreptul sa se reintoarca in Romania;

–  insotitorul a savarsit anterior una dintre infractiunile urmatoare: omor, pedofilie, cersetorie, proxenetism, trafic de droguri etc.,

–  insotitorul este cetatean strain si paraseste teritoriul Romaniei ca urmare a unei decizii de indepartare de pe teritoriul Romaniei;

– insotitorului sau minorului i-a fost limitat, in conditiile legii, exercitiul dreptului la libera circulatie in strainatate pentru statul de destinatie ori pentru un stat care urmeaza sa fie tranzitat, in perioada in care urmeaza sa calatoreasca impreuna;

–  minorul refuza sa iasa din tara, daca a implinit varsta de 14 ani.

author avatar
Arpad Dobre
657 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger