AcasăNewsConcluziile sedintei extraordinare a conducerii DNA dupa adoptarea OUG

Concluziile sedintei extraordinare a conducerii DNA dupa adoptarea OUG

Fost manager al unui spital din Capitală, trimis în judecată

Cum seara trecuta Executivul a dat unda verde ordonantei de urgenta pentru modificarea Codurilor – Penale si de Procedura Penala -aducandu-se unele schimbari textelor celor doua legi, inclusiv la nivelul notiunii de „abuz in serviciu”, forul de conducere din cadrul DNA-ului a fost convocat intr-o sedinta extraordinara, undeva in jurul pranzului.

La intrunirea Colegiului de conducere al DNA-ului – menita sa analizeze „riscurile si impactul asupra activitatii” institutiei au participat si procurorii sefi din cadrul structurii centrale.

O data incheiata aceasta reuniune la varful Directiei conduse de Laura Kovesi, s-au anuntat public si concluziile, printre care si faptul ca anchetatorii anticoruptie considera ca exista riscul sa fie afectata instrumetarea a peste 2.100 fe dosare penale aflate in lucru la DNA, cu suspiciunea de abuz in serviciu.

Iata la ce concluzii au ajuns procurorii anticoruptie, din cate rezulta din comunicatul DNA:

Au rezultat urmatoarele riscuri:

Prevederile Ordonantei de Urgenta, daca aceasta intra in vigoare, favorizeaza persoanele care de acum inainte vor savarsi fapte de abuz in serviciu – fapte asimilate infractiunilor de coruptie.

In plus, de aceste prevederi vor avea de profitat si persoane deja acuzate/trimise in judecata pentru abuz in serviciu. Avand in vedere ca aceste prevederi intra in sfera legii penale mai favorabile, aplicarea lor, chiar si pentru scurt timp, ii va avantaja pe cei deja anchetati sau trimisi in judecata.

In concret,

1. Prin dezincriminare, asa cum este ea reglementata de Ordonanta de Urgenta mentionata, va fi afectata instrumentarea unui mare numar din cele 2.151 de dosare penale aflate in lucru la DNA avand ca obiect infractiunea respectiva; in unele situatii o parte din aceste cauze se vor clasa.

2. Ca urmare a aceleiasi masuri, va fi afectat procesul penal intr-un numar semnificativ de dosare aflate deja in curs de judecare pe rolul instantelor (procesul penal va inceta sau vor fi pronuntate solutii de achitare).

Prevederile care produc impactul cel mai mare se refera la:

– introducerea pragului cantitativ pentru prejudiciu – 200.000 lei – prag sub care orice fapta de abuz in serviciu nu mai poate fi investigata (limita acestui prag a fost stabilita in mod arbitrar, fara a fi justificata in vreun fel, existand posibilitatea sa fie favorizate anumite persoane determinate),

– scaderea termenului de prescriere a faptelor la 5 ani ca urmare a reducerii sanctiunilor pentru abuzul in serviciu (pedeapsa scade nejustificat de mult, de la maximum 7 ani la maximum 3 ani, fara a se preciza care este justificarea).

Pe viitor, prin introducerea in articolul privind infractiunea de abuz in serviciu a alineatului potrivit caruia „Dispozitiile alin. (1) si (2) nu se aplica in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative.”, sunt scutiti de raspundere toti functionarii publici de rang inalt si mediu (parlament, guvern si organe administrative locale) abilitati sa emita, aprobe sau adopte acte normative. Astfel, orice asemenea acte, indiferent de ce prejudicii ar produce, vor putea fi adoptate fara riscul tragerii la raspundere penala a emitentilor.

Solutii preliminare: o evaluare a fiecaruia din cele 2.151 de dosare penale aflate in lucru la DNA si a celor care se afla deja in curs de judecare pe rolul instantelor, pentru a constata in ce masura investigatiile mai pot avea sau nu finalitate, in situatia in care intra in vigoare ordonanta de urgenta”.

157 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger