AcasăNewsConcluziile raportului CIA: I-am torturat degeaba!

Concluziile raportului CIA: I-am torturat degeaba!

”Metodele” de interogatoriu fortat aplicate dupa atentatele din 11 septembrie de catre CIA nu au fost „un mijloc eficient pentru a obtine informatii sau colaborarea unor detinuti”, se arata in concluziile raportului parlamentar prezentat in Senatul american.

In timp ce suspectii erau batuti ca la carte, Osama bin Laden era de negasit

Concluziile, 20 la numar, ale comisiei de ancheta, aduc mai degraba a tot atatea capete de acuzare pentru CIA. In primul rand, eficacitatea interogatoriilor s-a dovedit minora in raport cu realitatea. Argumentele CIA pentru justificarea recurgerii la brutalitati s-au bazat pe informatii false cu privire la eficienta lor. Interogatoriile au fost brutale, mult mai brutale decat le-a prezentat CIA politicienilor, lucru valabil si in ce priveste conditiile de detentie. CIA a furnizat in mod repetat informatii inexacte ministerului Justitiei, impiedicand evaluarea juridica corecta a programului de interogatorii, agentia actionand repetat pentru a impiedica o supraveghere a programului de catre Congres. Totodata, CIA a impiedicat o supraveghere si din partea Casei Albe. Agentia a organizat scurgeri de informatii clasificate catre presa, inclusiv informatii eronate cu privire la eficacitatea interogatoriilor, in timp ce a gestionat programul ”insatisfacator”, numind responsabili fara experienta. CIA a recurs la tehnici de interogare care nu au fost aprobate de ministerul Justitiei si de conducerea agentiei, fiind incapabila sa evalueze corect eficacitatea programului. In egala masura, programul de interogatorii a prejudiciat imaginea SUA , a costat 300 de milioane de dolari si a contribuit la degradarea relatiilor tarii cu alte state. Cireasa de pe tort: George Bush a fost informat abia in 2006 (dupa patru ani) despre torturile practicate in inchisorile secrete ale CIA, se mai arata in raport.

De la simularea inecului, la izolarea intr-o cutie-sicriu

Acelasi raport arata ca CIA a recurs la un eventai de tehnici de interogare considerate ca acte de tortura, ”repetate cu zilele si saptamanile”. Prizonierii erau izbiti de ziduri (walling) , dezbracati, aruncati in apa cu gheata, privati  de somn chiar timp de o saptamana, loviti si amenintati. In privinta privarii de somn (aplicata lui Khaled Cheikh Mohammed, presupus creier al atentatelor din 11 septembrie), detinutii erau fortati sa stea treji timp de sapte zile si jumatate, obligati sa stea in picioare, cu mainile sus, legate cu catuse prinse in tavan, in camera luminate nonstop. Abu Zoubeida, capturat in 2002 in Pakistan, a fost pus intr-o cutie de dimensiunile unui sicriu si lasat acolo timp de 11 zile, si apoi intr-o cutie si mai mica timp de 29 de ore, unde a continuat sa fie interogat. Intr-un centru de integoratorii secret, identificat sub numele ”Cobalt”, prizonierii erau tinuti in bezna, in picioare, cu mainile deasupra capului, fiind aplicate periodic jeturi cu apa de la gheata.

Gestapo-ul avea ce invata

Simularea inecului (waterboarding) este tehnica cea mai cunoscuta. Prizonierul era legat de o banca inclinata, cu picioarele ridicate. O bucata de panza ii acopereau fruntea si ochii. Apoi anchetatorul turna apa peste panza, care, in timpul operatiunii era trasa asupra nasului si gurii prizonierului. Respiratia acestuia era astfel blocata pentru 20-40 de secunde. Operatiunea era repetata dupa ce detinutul era lasat sa inspire aer de trei sau patru ori. Pe de alta parte, locurile de detentie si tarile care le-au gazduit sunt informatii clasificate, printre acestea din urma numarandu-se si Romania, informatie negata in repetate randuri de autoritatile de la Bucuresti.

Kim Jon-un cere sanctiuni pentru SUA!

Coreea de Nord, acuzata de ONU de grave incalcari ale drepturilor omului, a cerut, miercuri, Consiliului de Securitate condamnarea SUA in urma publicarii raportului. In egala masura, raportorul ONU pentru Drepturile Omului, Ben Emmerson, a cerut o ancheta judiciara, dupa publicarea raportului. ”Este timpul pentru a actiona si responsabilii de aceasta conspiratie criminala sa fie prezentati in fata justitiei”, a declarat acesta.

author avatar
Tudor Borcea
596 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger