AcasăNewsConcediul paternal pentru cresterea copilului – plusuri si minusuri

Concediul paternal pentru cresterea copilului – plusuri si minusuri

UE ii incurajeaza pe tati sa participe efectiv la cresterea si ingrijirea copiilor lor, iar legislatia romaneasca prevede conditiile in care se poate lua concediul paternal, dar barbatii din Romania nu prea se inghesuie la schimbat scutece.

Daca mama are concediu maternal de un an, ea beneficiaza de 11 luni platite, iar tatal, de o luna

In Romania, tatii isi pot lua concediu pentru cresterea copilului pe o perioada de pana la doi ani, aceasta fiind una dintre cele mai lungi perioade in acest sens din UE. Potrivit consultantilor Accace, citati de AvocatNet, spre comparatie, Portugalia ofera tatilor doar o saptamana de concediu (obligatoriu), Irlanda aloca trei luni pentru fiecare parinte si inca trei luni ce pot fi impartite intre parinti, in Germania, tatal are dreptul la doua luni din cele 14 luni de concediu platit, iar in Suedia, tatal beneficiaza de minimum doua luni. Cat priveste situatia la noi, consultantii Asccace sustin ca, din punct de  vedere financiar, e foarte simplu: e mai avantajos sa ramana angajat parintele cu salariul cel mai mare, dat fiind ca indemnizatia pentru acest tip de concediu este de 85% din salariu.

Tipuri de concedii pentru tati

Conform legislatiei din Romania, tatii beneficiaza de doua tipuri de concediu in ceea ce priveste copilul nou-nascut:

–         concediul paternal de cinci zile, care poate fi prelungit cu inca zece zile, in cazul in care au absolvit cursul de puericultura sustinut de medicul de familie,

–         concediul de crestere si ingrijire a copilului, pe o perioada de pana la doi ani.

Concediul paternal se acorda pe baza de cerere, in primele opt saptamani de la nasterea copilului. Potrivit Codului Muncii, cele cinci, respectiv 15 zile de concediu paternal constituie vechime in munca, iar angajatorul nu poate refuza acordarea concediului.

Remunerare

Daca tatal opteaza pentru concediul de crestere si ingrijire a copilului pana la doi ani, indemnizatia reprezinta 85% din media veniturilor nete inregistrate in ultimele 12 luni dinaintea nasterii copilului, dar nu mai putin de 600 de lei/luna si nu mai mult de 3.400 de lei/luna. De exemplu, daca tatal are un salariu net lunar de 2.000 de lei, in concediul de crestere si ingrijire va primi 1.700 de le/luna, in timp ce indemnizatia pentru concediul paternal de cinci zile va fi de 455 de lei net.

Luna tatalui

Potrivit legii, din totalitatea concediului de crestere si ingrijire a copilului pana la doi ani, cel putin o luna ii revine celuilalt partener, in Romania fiind vorba, de regula, de tata. Daca perioada de concediu maternal este de un an, mama beneficiaza de concediu 11 luni, iar tatal, de cea de-a 12-a luna. Atentie! Indiferent daca tatal isi solicita sau nu dreptul, perioada mamei va ramane aceeasi, de 11 luni. Acesta nu este un drept ce se poate transfera intre parteneri, iar daca tatal renunta la respectiva luna, ea se pierde, iar statul nu ofera nici un fel de compensatie.

author avatar
Arpad Dobre
2.132 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger