AcasăNewsConcediul de odihna – drepturi si obligatii

Concediul de odihna – drepturi si obligatii

Angajatii au dreptul la cel putin 10 zile de concediu neintrerupt

Orice salariat are dreptul, pe langa repausul zilnic si saptamanal, la un concediu de odihna anual platit, de minim 20 de zile lucratoare. Angajatii care lucreaza in conditii grele sau periculoase beneficiaza si de un concediu de odihna suplimentar, de trei zile in plus fata de perioada minima.

Angajatii au dreptul la cel putin 10 zile de concediu neintrerupt

Codul Muncii stabileste ca dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.  Potrivit precizarilor AvocatNet, concediul de odihna trebuie efectuat in fiecare an, compensarea in bani a zilelor de concediu neefectuate fiind permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Programarea concediului

Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari, iar salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia. In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea, astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.

Intreruperea  concediului

Totusi, un concediu de munca poate fi intrerupt atat de salariat, cat si de angajator. Salariatul poate cere aceasta intrerupere din motive obiective. Angajatorul poate rechema salariatul din concediu in caz de forta majora sau pentru interese urgente care impun prezenta angajatului la locul de munca. In acest caz, angajatorul are obligatia de a suporta integral cheltuielile salariatului si ale familiei sale, necesare pentru revenirea la lucru, precum si eventualele prejudicii suferite de angajat ca urmare a intreruperii concediului de odihna.

Indemnizatia de concediu

Pe perioada concediului de odihna, salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca. Aceasta suma de bani se plateste de catre angajator cu cel putin cinci zile lucratoare inainte de plecarea in concediu. Potrivit legislatiei muncii, indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale (salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent stipulate in CIM)  din ultimele trei luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.

author avatar
Arpad Dobre
530 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger