AcasăNewsConcediile medicale pe carantină, plătite din banii firmelor

Concediile medicale pe carantină, plătite din banii firmelor

Societățile private, împovărate cu sute de mii de concedii medicale

Banii pentru concediile medicale acordate celor plasați în carantină sau în izolare la domiciliu trebuie plătiți din banii firmelor, urmând ca, potrivit legislației, în termen de 60 de zile, statul să le deconteze acești bani. În realitate, în acest moment, se înregistrează deja restanțe la decontarea concediilor medicale anterioare declarării stării de urgență.

Lovite deja de restricțiile de circulație extrem de severe impuse de autorități, care le-au afectat în mod direct activitatea, societățile private din România, dacă nu s-au închis deja sau dacă nu s-au suspendat, se chinuie să supraviețuiască. Peste toate obligațiile pe care le au de plătit la stat și, foarte multe dintre ele, și la bănci, acum firmele sunt nevoite să plătească zeci de mii sau chiar sute de mii de concedii medicale ale românilor plasați în carantină sau în izolare la domiciliul. Deși se confruntă cu o criză uriașă de lichidități, concediile impuse de statul român trebuie plătite angajaților din banii firmelor, urmând ca, peste 60 de zile, să își primească banii înapoi de la casele de asigurări de sănătate. Cele 60 de zile sunt absolut utopice, având în vedere faptul că datoriile caselor de asigurări de sănătate către companii pentru decontarea concediilor medicale erai, la 1 martie 2020, de 2,7 miliarde de lei.

75% pentru carantină

Potrivit precizărilor făcute de reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, concediul şi indemnizaţia pentru carantină se acordă asiguraţilor cărora li se interzice continuarea activităţii din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de direcţia de sănătate publică. Certificatul de concediu medical pentru carantină se eliberează de medicul curant pe baza certificatului eliberat de organele de specialitate ale direcţiilor de sănătate publică, iar în caz de carantină, certificatele de concediu medical se pot elibera la o dată ulterioară. Dacă durata perioadei de carantină stabilită de organele de specialitate ale direcţiilor de sănătate publică depăşeşte 90 de zile, nu este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale, iar cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru carantină reprezintă 75% din baza de calcul stabilită potrivit legii și se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Plata, la 180 de zile

Potrivit unei Ordonanțe de Guvern aprobate în 15 aprilie, în perioada situației de urgență, persoanele asigurate cărora li se interzice continuarea activităţii şi pentru care a fost instituită măsura de carantină instituţionalizată sau într-o locație declarată de către persoana carantinată sau prin izolare, în urma unei suspiciuni de infectare cu virusul SARS-CoV-2, beneficiază de concedii şi indemnizaţii pentru carantină care se acordă pentru perioada și pe baza documentelor prevăzute prin Ordin al ministrului sănătății, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice. Actul normativ a  majorat termenul în interiorul căruia se poate solicita plata indemnizaţiilor de asigurări de sănătate, de la 90 de zile la 180 de zile, pentru certificatele de concediu medical acordate în perioada stării de urgenţă instituită în temeiul Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările și completările ulterioare.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
405 afisari

1 COMENTARIU

  1. fdirmele romanesti nu vor mai exista aproape ce sa mai plateasca concedii medicale !!!!!!! au sa raman in debit la catu ca catu e decidentul sortii lor azi si de fapt nu se decide nimic doar carantina!!!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger