AcasăNewsConcedieri colective la Electrolux Satu Mare: peste 100 de persoane rămân fără...

Concedieri colective la Electrolux Satu Mare: peste 100 de persoane rămân fără loc de muncă

electroluxConcedieri colective la Electrolux Satu Mare: peste 100 de persoane rămân fără loc de muncă / foto: facebook.com/institutiaprefectului.satumare

Încă o companie românească este afectată de criza generată de războiul din Ucraina. Este vorba despre Electrolux din Satu Mare, care a decis să concedieze zeci de angajați.

Compania Electrolux Satu Mare a anunţat Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Satu Mare că iniţiază procedurile de concediere colectivă.

100 de oameni concediați din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina

S-a ajuns aici deoarece, din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina, au scăzut comenzile în cele două țări. Potrivit Instituției Prefectului din Satu Mare, în primă fază societatea va concedia peste 100 din cei 740 de angajaţi.

Prefectura Satu Mare a anunțat, marți, că prefectul Radu Roca, directorul de Cabinet, Radu Iancu, și directorul executiv al AJOFM, Simona Derșidan, au avut o întâlnire cu reprezentanții SC Electrolux România SA Satu Mare respectiv cu directorul Peter Micula, liderul de sindicat, Sorin Faur, și cu managerul de resurse umane, Mircea Ciobanu.

„În urma discuțiilor purtate reiese faptul ca societatea SC Electrolux Romania SA, se confrunta cu reducerea numarului de comenzi incepând cu luna martie 2022 ca urmare a pierderii unui volum insemnat de comenzi din Ucraina și din Federația Rusă.

A scăzut numărul de comenzi

Pentru a compensa aceasta discrepanță dintre capacitatea de producție a fabricii si volumul în scădere de comenzi, la inițiativa angajatorului în perioada mai-decembrie 2022, societatea a solicitat măsuri de sprijin prevăzute de OUG nr.36/2022(somaj tehnic), acordate de către AJOFM Satu Mare”, a transmis instituția pe Facebook.

AJOFM Satu Mare și societatea au discutat despre această situație și, pe 13 decembrie, s-au organizat întâlniri cu salariații afectați, pentru implementarea următoarelor măsuri:

– plasarea pe locurile de muncă vacante existente pe plan local şi instruirea în modalităţi de căutare a unui loc de muncă;
– reorientarea profesională în cadrul unităţii sau prin cursuri de formare de scurtă durată;
– sondarea opiniei salariaţilor şi consilierea acestora cu privire la măsurile de combatere a şomajului.

Instituția Prefectului a mai transmis că directorul executiv Simona Derșidan a dat asigurări că AJOFM Satu Mare păstrează legătura cu societatea și persoanele disponibilizate și că va acorda sprijinul necesar în vederea realizării serviciilor specializate de ocupare.

author avatar
Andreea Vlad