AcasăNewsComunistii incearca sa rastoarne situatia in Basarabia

Comunistii incearca sa rastoarne situatia in Basarabia

Comunistii de peste Prut incearca sa puna din nou mana pe Basarabia, in primele alegeri de dupa ce au fost dati jos de la putere in vara lui 2009. Alegatorii din Republica Moldova voteaza duminica in cel de-al doilea tur al scrutinului pentru desemnarea primarilor, care se desfasoara in 512 localitati din tara, inclusiv la Chisinau, relateaza Info-Prim Neo, in pagina electronica. Turul doi al scrutinului pentru alegerea primarului se desfasoara in 512 localitati din Republica Moldova, pe buletinele de vot figurand primii doi candidati care au acumulat cele mai multe voturi in primul tur de scrutin, la 5 iunie.

Cele 1.248 de sectii de votare din tara in care se desfasoara turul doi au fost deschise la ora 7.00 si se vor inchide la ora 21.00. Toate cele 300 de sectii de votare din municipiul Chisinau s-au deschis fara incidente, la urne fiind asteptate, in capitala, peste 600.000 de persoane cu drept de vot.

Candidatul Partidului Comunistilor din R.Moldova (PCRM), Igor Dodon, se confrunta duminica, in turul doi al alegerilor pentru primaria Chisinau, cu primarul in exercitiu, liberalul Dorin Chirtoaca, sustinut de Alianta pentru Integrare Europeana (AIE).

In sectorul Centru al capitalei, unde este testat registrul electronic al alegatorilor, pana in jurul orei 08.20 au reusit sa voteze 1.500 de alegatori, potrivit Comisiei Electorale Centrale.

Spre deosebire de primul tur, astazi de la cabinele de vot lipsesc draperiile. Decizia a fost luata de Comisia Electorala Centrala și susținuta de Curtea de Apel, pentru a contracara posibilele fraude electorale, informeaza Jurnal de Chisinau, in editia electronica.

Cu toate acestea, draperiile la intrarea in cabinele de vot vor fi puse la solicitarea cetatenilor, dupa o decizie luata sambata seara de Curtea Suprema de Justitie, transmite Info-Prim Neo. „Daca va aparea un litigiu referitor la faptul ca cetatenii doresc sa voteze cu draperia, atunci reprezentantii biroului vor fi obligati sa o puna”, a declarat presedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan, la briefingul de la ora 10.00.

Potrivit CEC, pana la ora 9.00, rata de participare la alegeri pe tara este de 6,24 la suta, adica 113.249 de alegatori din totalul de 1.811.009 inscrisi pe listele electorale. Rata de participare la alegeri pentru municipiul Chisinau este de 5,9 la suta.

Candidatul PL, Dorin Chirtoaca si-a dat votul pentru dezvoltarea municipiului Chisinau, pentru bunastarea locuitorilor indiferent de optiunea de vot si coloratura politica. „Am facut o alegere pentru viitorul copiilor nostri, o alegere pentru modernizarea Chisinaului, pentru consolidarea Aliantei pentru Integrare Europeana, pentru a continua cele incepute cu bine acum patru ani”, a declarat Dorin Chirtoaca la iesirea de la urne.

Candidatul s-a aratat increzator ca va obtine cel de-al doilea mandat de primar al municipiului Chisinau. „Intuitia imi spune ca vom continua activitatea la Primarie in urmatorii patru ani si vom continua modernizarea municipiului Chisinau, si lucrurile se vor aseza la locul lor astazi in Republica Moldova„.

Liderul Partidului Comunistilor, Vladimir Voronin, a votat alaturi de sotia sa, Taisia Voronin, si nu a ezitat sa aduca acuzatii la adresa AIE. „Nu vor sa castige alegerile, ci sa fure democratia”, a declarat Vladimir Voronin, comentand cererea Partitului Liberal de renumarare a voturilor pentru Consiliul Municipal Chisinau, admisa de Curtea de Apel.

Liderul comunist a mai spus ca a votat pentru dezvoltarea Chisinaului si a satelor din Republica Moldova, ca sa fie in sfarsit regula in tara si sa fie invinsa „mafia guvernamentala si cea locala”.

Presedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, presedinte al Parlamentului, s-a prezentat la sectia de votare impreuna cu sotia sa si a fost concis in declaratii. „Am votat pentru acest oras, pentru viitorul capitalei si a tarii”, a declarat Lupu, citat de Jurnal de Chisinau.

Liderul Partidului Democrat (PDM) a mai spus ca de la viitorul primar al capitalei așteapta multa munca, responsabilitate și profesionalism.

Presedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a venit sa voteze impreuna cu sotia sa, interesandu-se de prezenta la urne, informeaza PRO TV Chisinau.

„Ca intotdeauna, am venit cu ganduri bune. Ca cetatenii sa continue mersul pe care l-au inceput pentru ca nu exista cale intoarsa. Vom monitoriza la sediu alegerile. E o zi importanta: trebuie sa faci o alegere. Avem de ales dintre un iepure si un leu. Leul la Primarie si iepurele in friptura. Mai sunt incalcari, dar lucrurile sunt deja mai aproape de realitate”, a declarat Ghimpu.

 

165 afisari

1 COMENTARIU

  1. Situatie trasa la indigo cu Romania anilor ,90.Se cauta modelul democratic.Poate fratii moldoveni aleg Suedia, ca la noi nici acum nu se stie.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Umblă magazinele cu puiul vopsit? Cum putem verifica, la vitrină, dacă produsul a fost crescut natural

Aproape că s-a declanşat un scandal naţional după ce Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a avertizat într-un mesaj transmis miercuri...

Din aliaţi, duşmani? Nicolae Ciucă a anunţat ce s-ar putea întâmpla între el şi Marcel Ciolacu la alegerile prezidenţiale 2024

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, susține că trebuie găsită cea mai bună soluție pentru problemele actuale din România.Asta ar însemna, conform liderului liberal, inclusiv o...
proger