AcasăNewsCompaniile de stat cu perderi raman cele mai bune pusculite ale partidelor

Companiile de stat cu perderi raman cele mai bune pusculite ale partidelor

Din cand in cand, Guvernul technocrat se ia in serios. Inutil, dar intentia e una buna. Spre exemplu, acum, in Victoriei, se analizeaza o lista care cuprinde mai bine de 60 de companii de stat care genereaza, an dupa an, pierderi grase. Dar stati linistiti, nu li se va intampla nimic.

Ba chiar, ne vine sa credem ca, in fapt, nu este decat un fel de recensamant. O numaratoare  a companiilor care ani de zile au fost, si vor mai fi, pusculitele partidelor, in principal al celor care au pupat Puterea prin vointa electoratului. Fiind an electoral, actiune Guvernului are si un oarecare sens: sa vada cam de unde se vor alimenta partidele, pe caprarii: de unde suge PSD, de unde isi trage seva PNL, ce ciordeli acoperite ar putea gabji flacaul oengist Nicusor Dan si agatatorii lui. De asemenea, un studio al acestora ar folosi mult si unui inalt functionar fara de culoare politica, specialist ce s-ar hotara in ce barca sa urce  in decembrie. Uite, partidul cutare suge de aici, treaba e grasa, o sa iasa invingator, ia sa ma lipesc, technocratic, de astia, ar putea gandi un astfel de onor functionar. Din alt punct de vedere, daca va aruncati un ochi pe lista va puteti face o idée despre ce salarii, indemnizatii si sporuri iau directorii acestor intreprinderi deja falimentare. Acest mechanism nu va muri niciodata pentru ca el garanteaza viata politica a acestei tari, pentru ca afaceristii noului capitalism romanesc sunt mult mai zgarciti cu donatii decat, sa zicem, Romaero, CFR Marfa sau Tarom. Caci astea n-au cum sa zica nu. Pe scurt, este vorba despre o mana cereasca de-a dreptul si un corn al abundentei ce nu trebuie tulburat. Printre marii generator de pierderi se numara  complexul energetic Hunedoara, cel mai mare agent economic din Valea Jiului si din judet, singurul furnizor de caldura din regiune (cu o pierdere bruta de 1,6 miliarde de lei), complexul energetic Oltenia (cu o pierdere bruta de 960,8 milioane de lei), Compania Nationala a Uraniului (cu o pierdere de 143,4 milioane de lei), CFR Marfa (cu un minus de 159,1 milioane de lei), Romaero (- 34,1 milioane de lei), Fondul Roman de Contragarantare (- 33,5 milioane de lei), Posta Romana ( – 29,4 milioane de lei), Radiocomunicatii ( – 28,2 milioane de lei) sau Tarom (27,4 milioane de lei). In ceea ce priveste ierarhia din punct de vedere al pierderilor inregistrate de companiile aflate in reorganizare, insolventa, faliment sau lichidare, aceasta este condusa de Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare, cu o pierdere bruta de 168,2 milioane de lei, urmata de Electrocentrale Galati, cu – 29,7 milioane de lei, si Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare, cu – 4,6 milioane de lei.

In total, toate aceste companii de pe lista guvernamentala au inregistrat pierderi brute de 3,5 miliarde de lei, motivele invocate pornind de la contextul economic general si lipsa comenzilor si a contractelor si ajungand la utilajele uzate care genereaza o performanta scazuta a procesului de productie si cresterea cheltuielilor cu activele aflate in conservare. Pai ce sa zica alteceva, ca le mulg partidele, rand pe rand? Ce naiba e deja subinteles!

author avatar
Catalin Dumitrescu
224 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger