AcasăNewsCompaniile aeriene ocolesc Iranul

Companiile aeriene ocolesc Iranul

Operatori importanţi şi-au suspendat zborurile în Iran şi Irak, dar şi a curselor ce survolează teritoriile Golfului Persic şi Oman, o măsură de precauţie după atacurile iraniene asupra a două baze militare americane din Irak. Un Boeing 737 al companiei Ukraine Internaţional s-a prăbuşit lângă Teheran – toate persoanele aflate la bord au decedat, motivele incidentului încă nu se cunosc –  dar Iranul refuză să le dea americanilor cutiile negre ale aeronavei.

“Air France a decis să suspende până la noi ordine orice survolare a spaţiilor aeriene iranian şi irakian. Planurile de zbor sunt ajustate în timp real, în funcţie de decizii ale autorităţilor franceze şi regionale, peste tot în lume, pentru a asigura cel mai înalt nivel de securitate a zborurilor” a anunţat un purtător de cuvânt al companiei. În Germania, Lufthansa a informat la rândul său că îşi anulează cursa aviatică zilnică având ca destinaţie Teheranul. Agenţia federală rusă pentru transport aviatic Rosaviaţia le-a transmis transportatorilor să evite zborurile deasupra spaţiilor aeriene ale Irakului, Iranului, ţărilor din Golful Persic şi Golful Oman. Agenţia Federală a Aviaţiei Americane (FAA) a interzis avioanelor civile americane să survoleze Irakul, Iranul şi ţările din Golf, în urma atacurilor. Compania națională poloneză LOT va folosi noi rute, evitând Iranul pentru zborurile sale către India, Singapore, Sri Lanka și Thailanda. Singapore Airlines şi Malaysia Airlines şi-au deviat zborurile care trebuiau să treacă peste Iran. În Orientul Mijlociu, Emirates şi FlyDubai şi-au anulat cursele spre Bagdad. După asasinarea generalului Soleimani, Bahrain Airways, Huweit Airways şi EgyptAir au suspendat zborurile către Iran pentru patru zile. Prăbuşirea Boeing-ului ucrainean la scurt timp după decolarea de pe aeroportul Iman  Khomeini ridică semne de întrebare.

Aeronava, cu 176 de persoane la bord, a căzut în apropierea aeroportului şi a fost cuprinsă de flăcări. ”Nu le vom da cutiile negre constructorului Boeing şi americanilor. Nu cunoaştem în ce ţară vor ajunge cutiile negre pentru anchetă”, a declarat şeful Organizaţiei iraniene a aviaţiei civile, Ali Abedzadeh. Iniţial, ambasada Ucrainei la Iran a anunţat că accidentul a fost provocat de un incendiu la un motor al avionului, în schimb într-o altă declaraţie se precizează că motivele prăbuşirii nu se cunosc şi că toate comentariile anterioare nu au avut un caracter oficial. Întrebat dacă aparatul de zbor ar fi fost lovit de o rachetă, premierul urcrainean Oleksi Honcearuk a evitat un răspuns direct, menţionând că aşteaptă rezultatele anchetei. O investigaţie care revine în sarcina Iranului, ţara unde s-a produs un astfel de incident, conform regulilor Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale (ICAO) din care face parte, inclusiv Statele Unite şi Ucraina.

author avatar
Bogdan Borcea
169 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger