AcasăNewsComisia Europeana exclude un „Brexit”

Comisia Europeana exclude un „Brexit”

Juncker si Cameron si-au dat mana dar UE nu vrea sa-si modifice tratatele de dragul Londrei

In cadrul unei vizite la Bruxelles a premierului britanic David Cameron,  seful executivului european, Jean-Claude Juncker, a refuzat sa ia in considerare iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana.

Juncker si Cameron si-au dat mana dar UE nu vrea sa-si modifice tratatele de dragul Londrei

”Nu avem un plan B, avem numai un plan A. Marea Britanie va ramane in Uniunea Europeana si va fi un membru constructiv si activ al Uniunii”, a insistat Juncker, noteaza AFP. ”Daca spuneam ca avem un plan B, aceasta ar da impresia ca exista o vointa a Comisiei sa ia serios in calcul faptul ca Marea Britanie ar putea parasi UE. Deci nu intru in detaliile unui plan B”, a explicat Juncker, care joaca un rol de facilitare a negocierilor dintre Londra si Bruxelles. David Cameron a promis un referendum cu privire la mentinerea sau nu a Regatului in UE si spera sa obtina un compromis la summitul european de joi si vineri de la Bruxelles, fapt ce i-ar permite sa organizeze aceasta riscanta consultare in luna iunie, daca cei 28 vor ajunge la un acord la sfarsitul acestei saptamani. Cameron s-a intalnit si cu presedintele Parlamentului european, Martin Shulz, care a avertizat ca ”Uniunea Europeana nu a fost niciodata intr-o situatie asa dramatica”, referindu-se la impactul unei iesiri a Marii Britanii din UE, deja afectata de o criza migratorie fara precedent.

Numeroase divergente

Presedintele Consiliului european, Donald Tusk, a prezentat la inceputul acestei luni un pre-acord pentru a raspunde la revendicarile britanice si pentru a evita un ”Brexit”. Insa, de la chestiunea imigantilor, la suveranitate politica, trecand prin guvernarea economica, punctele discordante dintre Bruxelles si Londra raman numeroase. Donald Tusk, care face un turneu al capitalelor europene pentru a incerca apropieri de pozitii, a calificat, luni, la Bucuresti, riscul unei explozii a UE ca ”real”. Tusk a vizitat liderii Europei centrale si de Est, unde chestiunea restrictiilor ajutoarelor sociale pentru europenii care vin sa lucreze in Marea Britanie, una din principalele revendicari ale lui Cameron, nu este vazuta deloc cu ochi buni. Premierul britanic negociaza cu UE pe patru domenii (legislatie, zona euro, competitivitate, imigratie) in cadrul carora reclama reforme inainte de a organiza un referendum. Luni, Cameron a avut o intalnire la Paris cu Francois Hollande, o intalnire care nu a aplanat divergentele dintre Londra si Paris cu privire la un eventual „Brexit”. Franta doreste un acord pentru a evita o iesire a Marii Britanii din UE, dar mai este inca ”mult de facut”, a indicat o sursa din anturajul lui Hollande. Vizavi de cererile Londrei, Parisul refuza orice revizuire a tratatelor europene sau a principiilor fundamentale ale Uniunii. Nu se pune problema, a avertizat Franta, ca tratatele europene sa se modifice pentru a se plia pe cerintele britanice sau pentru a impiedica consolidarea zonei euro, din care acestia nu sunt membri, pentru a proteja interesele Londrei, principala piata financiara a Europei.

author avatar
National
103 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger