AcasăNewsComisia Europeana a lansat doua proceduri de infringement impotriva Romaniei

Comisia Europeana a lansat doua proceduri de infringement impotriva Romaniei

Membrii Comisiei Europene au decis sa urecheze Romania pentru ca tara noastra nu a comis anumite greseli in aplicarea a doua directive.

Concret, este vorba despre nepunerea pe deplin in aplicare a Directivei privind redresarea si rezolutia institutiilor bancare si despre necomunicarea masurilor de transpunere in legislatia interna a Directivei privind operele orfane.

Cu aceasta ocazie, Comisia Europeana a lansat doua proceduri de infringement (aviz motivat) impotriva Romaniei. Tara noastra are la dispozitie doua luni pentru a remedia situatia in cazul celor doua Directive, altfel risca sa apara in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

Prima directiva presupune ca Romania trebuie „sa garanteze ca bancile aflate in pragul insolventei pot fi restructurate fara a obliga contribuabilii sa plateasca pentru mentinerea stabilitatii financiare. De asemenea, actionarii si creditorii bancilor trebuie sa isi suporte partea lor din costuri, prin intermediul unui mecanism de recapitalizare interna”.

A doua directiva presupune „stabilirea drepturilor de folosire a unor opere, cum ar fi cartile, ziarele sau articolele din reviste si filmele care sunt protejate prin drepturi de autor, dar ai caror autori sau alti titulari de drepturi nu sunt cunoscuti sau nu pot fi localizati sau contactati pentru a obtine permisiunea de utilizare a operelor lor”.

Romania nu este singura tara „urecheata” pentru greselile comise in aplicarea celor doua directive. Bulgaria, Cehia, Franta, Italia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Malta, Polonia si Suedia au primit avize in legatura cu prima directiva, iar Belgia, Cipru, Luxemburg, Polonia si Slovenia au primit avize in legatura cu a doua directiva.

author avatar
Cristi Ionita
193 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger