Cauta

Presedintele Comisiei de la Venetia spune cat se poate de clar: Deciziile Curtilor Constitutionale trebuie implementate

La cateva saptamani de cand seful CCR se adresa Comisiei de la Venetia, reclamand presiuni exercitate asupra Curtii Constitutionale, joi s-a aflat, pe surse, ca presedintele forului european i-a raspuns deja oficialului roman.

Astfel, intr-o scrisoare adresata lui Dorneanu, Gianni Buquicchio aminteste ca una dintre valorile fundamentale intr-un stat democratic, este libertatea de exprimare, doar ca detinatorii unor functii publice trebuie sa manifeste retinere cand e vorba de critici. „Deciziile Curtilor Constitutionale sunt definitive si obligatorii si trebuie sa fie implementate”, scrie, negru pe alb, in documentul adresat lui Dorneanu.

Va amintim ca inca din 5 iunie CCR-ul anunta, prin intermediul unui scurt comunicat, ca judecatorii constitutionali urmau sa faca o sesizare catre Comisia de la Venetia. Cateva zile mai tarziu, adica pe 11 iunie, o delegatie a Comisiei avea sa vina la Bucuresti, avand discutii cu ministurl justitiei si cu procurorul general Toader.

„Plenul Curtii Constitutionale a Romaniei, intrunit la data de 5 iunie 2018, a hotarat, cu unanimitate de voturi, in prezenta tuturor membrilor sai, sesizarea Secretarului General al Consiliului Europei, a Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia) si a Presedintelui Conferintei Curtilor Constitutionale Europene in legatura cu atacurile virulente declansate impotriva Curtii Constitutionale, prin care unii reprezentanti ai unor autoritati publice, precum si ai unor partide parlamentare au discreditat si delegitimat autoritatea acestei institutii fundamentale a statului – garantul suprematiei Constitutiei – fiind pusa sub semnul indoielii obligativitatea deciziilor sale, fiind facute chiar indemnuri adresate populatiei si Presedintelui statului sa nu respecte si sa nu puna in aplicare Decizia Curtii Constitutionale nr.358 din data de 30 mai 2018, privind cererea de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala intre Ministrul Justitiei, pe de o parte, si Presedintele Romaniei, pe de alta parte, in principal, si intre Guvernul Romaniei si Presedintele Romaniei, in subsidiar, cerere formulata de prim-ministrul Guvernului. Plenul Curtii Constitutionale a considerat ca aceste actiuni sunt de natura sa puna in pericol democratia, statul de drept si functionarea justitiei constitutionale”, anuntau oficialii CCR.

Ultimele stiri

  • Incendiu puternic în Bucureşti! Au avut loc şi 3 explozii! O hală dezafectată din Sectorul 1 a luat foc (VIDEO)
  • Un submarin sovietic s-a ciocnit de un submarin american din motive politice absconse
  • WhatsApp introduce o nouă funcţie aplicaţiei, prin care doreşte să „dribleze” sistemul Android al telefonului mobil
  • TAROM primeşte 95,3 de milioane de euro. Cum vor fi chelţuiti banii
  • Alege ce citești
  • Alea iacta est, America!
  • Gerard Depardieu a fost chemat la poliție și arestat preventiv!
  • Decizie majoră pentru românii care lucrează într-un mediu periculos pentru sănătate. Ce se întâmplă cu pensia lor
  • Secretele milenare ale longevității: beneficiile postului intermitent și exemplul preoților de pe Muntele Athos
  • Internațional englez, arestat în Spania
  • Exit mobile version