AcasăNewsComisia de la Veneția ia poziție privind tărăboiul politic din Republica Moldova

Comisia de la Veneția ia poziție privind tărăboiul politic din Republica Moldova

Comisia de la Veneţia confirmă primirea, din partea secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a solicitării prin care se cere avizul urgent al acesteia referitor la ultimele decizii ale Curţii Constituţionale a Republicii Moldova. Comisia precizează că va pregăti un aviz ce va fi adoptat în cadrul şedinţei plenare de săptămâna viitoare, la 21 iunie.

Sursa foto Twitter

Partidul Democrat (PDM), Partidul Socialiştilor (PSRM) şi Blocul ACUM n-au putut ajunge la un consens pentru o alianţă de guvernare în termenul prescris de trei luni. Majoritatea nou creată PSRM-ACUM a fost anunţată sâmbătă, după ce Curtea Constituţională decisese deja faptul că termenul limită a expirat. CC a Moldovei a cerut preşedintelui să dizolve Parlamentului rezultat în urma alegerilor din 24 februarie. Întrucât Igor Dodon a refuzat să se conformeze deciziei Curţii, prerogativele acestuia au fost suspendate, iar preşedintele interimar Pavel Filip a dizolvat Parlamentul şi a anunţat alegeri anticipate pentru data de 6 septembrie.

În urma debandadei politice create, cu mii de persoane care au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva lui Dodon, Thorbjorn Jagland, Secretarul general al Consiliului Europei, a solicitat de urgenţă opinia Comisiei de la Veneţia în legatură cu ultimele decizii din Republica Moldova, inclusiv condiţiile de dizolvare a parlamentului de la Chişinău. Thorbjorn Jagland s-a declarat extrem de îngrijorat de ultimele evoluţii din Republica Moldova şi a chemat Parlamentul ales în mod democratic, Guvernul legitim şi opoziția să acţioneze cu calm și responsabilitate.

Jagland a acuzat că „deciziile recente ale Curţii Constituţionale sunt greu de înţeles şi par arbitrare în lumina textului Constituţiei şi a standardelor internaţionale de drept. Într-un stat democratic toţi trebuie sa respecte Constituţia, iar în caz de incertitudine este întotdeauna necesar un sfat bun şi obiectiv. Prin urmare, am decis astăzi, în calitatea mea de secretar general, să solicit avizul urgent al Comisiei de la Veneţia cu privire la ultimele decizii, inclusiv cu privire la condiţiile de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova”, a mai scris secretarul general pe Twitter.

Consiliul Europei a îndemnat duminică forţele politice din Republica Moldova să acţioneze în mod calm şi responsabil în situaţia creată.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc
154 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger